Afghansk minister takker Danmark i dybfølt tale om krig

- Tak til det danske folk. Modtag stor taknemmelighed fra en nation, der har lidt.

Sådan lød det blandt andet fra Afghanistans viceudenrigsminister, Hekmat Karzai, da han fik ordet på en konference om den danske indsats i Afghanistan fra 2001-2014.

Viceudenrigsministeren gik på talerstolen med en forproduceret tale, men da han skulle starte, valgte han at lægge de officielle papirer fra sig og i stedet tale "som en afghaner".

- I har stået side om side med os, mens vi har kæmpet med militant ekstremisme, og I har betalt den ultimative pris med 43 danske liv.

- Lad mig her sende kondolencer til deres familier og sige, at de ikke gav deres liv for ingenting. De ændrede livet for tusinder, sagde Hekmat Karzai.

Blandt de mennesker, der ifølge den afghanske minister har nydt godt af den danske indsats, er de afghanske kvinder.

- For 15-20 år siden blev vores kvinder skudt på stadions. Nu går de i skole, og 28 procent af vores parlamentarikere er kvinder, sagde han.

Viceudenrigsministeren lagde ikke skjul på, at der fortsat er problemer i det konfliktfyldte asiatiske land.

Men i sin tale fokuserede han på de landvindinger, der har været inden for ligestilling, uddannelse og parlamentarisme i de år, Danmark har været i landet.

- Vi vil ikke glemme den militære og civile hjælp, I har ydet, sluttede ministeren og høstede store klapsalver fra de fremmødte i Landstingssalen.

/ritzau/

Dagens Gossip