Afghansk præsident afviser kritik af fangeløsladelse

Skrevet af admin

14/02/2014

Mest læste i dag

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, afviser fredag USA's skarpe kritik af løsladelsen af 65 formodede Taliban-medlemmer.

Torsdag frigav de afghanske myndigheder de 65 mænd fra Bagram-fængslet på trods af protester fra både USA og Nato og advarsler om, at frigivelsen ville betyde, at "farlige oprørere nu ville vende tilbage til afghanske byer og landsbyer".

Karzai, der fredag er i Ankara for at holde møde med tyrkiske og pakistanske ledere, mener, at USA bør blande sig udenom.

- At afghanske retslige myndigheder beslutter at frigive en fange, bør og skal ikke afhænge af USA, siger Karzai i en erklæring.

Den amerikanske ambassade i Kabul kalder udtalelsen "dybt beklagelig".

- Den afghanske regering har ansvaret for konsekvenserne for sin beslutning, siger ambassadøren.

Det amerikanske militær kalder løsladelsen af de 65 fanger for "en overtrædelse af aftalerne mellem USA og Afghanistan".

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger, at der er "alvorlige sikkerhedsmæssige bekymringer" ved løsladelsen.

Samtidig bemærker han, at de tilbageholdte er mistænkt for at have været involveret i drab på både afghanske soldater og Nato-soldater.

Men Karzai afviser al kritik.

- Jeg håber, at USA vil stoppe med at chikanere afghanske retslige myndigheder og respektere Afghanistans suverænitet, siger han.

/ritzau/dpa