Afghansk valgkommission afviser 16 præsidentkandidater

Skrevet af admin

22/10/2013

Dagens topnyheder

Kun 10 af ud 26 har fået grønt lys til at stille op ved det kommende præsidentvalg i Afghanistan, meddeler landets valgkommission, der tirsdag har offentliggjort det indledende skridt i Afghanistans første demokratiske magtoverdragelse.

De mest kendte kandidater har tilsyneladende alle fået det blå stempel og kan stille op til valget 5. april.

Det kommende præsidentvalg ses som en afgørende test på, om landet kan stå på egne ben, når de sidste soldater fra den Nato-ledede koalition forlader landet efter 13 års krig mod Taliban.

Den siddende præsident, Hamid Karzai, som skal træde tilbage efter to præsidentperioder, har tidligere appelleret til, at der kun bliver to eller tre kandidater for at undgå det forvirrende forløb fra det seneste valg i 2009.

Dengang var der 40 kandidater på stemmesedlen, og valget druknede i beskyldninger om snyd og bedrag.

Men kort før deadline 6. oktober i år kom alligevel en række nye kandidater, da det ikke trods lange forhandlinger var lykkedes at skabe nogen koalitioner af betydning.

Kandidater skal være mindst 40 år, de skal have ren straffeattest, de skal fremvise mindst 100.000 underskrifter, og de skal lægge et depositum på et beløb svarende til knap 100.000 kroner.

Ifølge valgkommissionen var årsagen til afvisningen af 16 kandidater, at de ikke opfyldte kravene. Blandt andet havde flere af kandidaterne ikke nok underskrifter.

/ritzau/AFP