Afghanske enheder har mange spøgelsessoldater

Skrevet af admin

17/05/2016

Mest læste i dag

Officielt er der sat omkring 25.000 soldater ind i Helmand for at bekæmpe Taliban i Afghanistan. Men en stor del af dem er "spøgelsessoldater", som enten er døde eller som aldrig har eksisteret, skriver den britiske avis The Guardian.

En undersøgelse, som er blevet foretaget af provinsrådet i Helmandprovinsen for nylig, viste, at omkring 40 procent af de registrerede soldater ikke findes.

I henhold til analyser, som blev sat i værk efter ordre fra Afghanistans regering, kan andelen af spøgelsessoldater være endnu større end angivet.

En del af baggrunden for, at der forekommer spøgelsessoldater er, at officerer ofte undlader at indrapportere dødsfald, da de vil skjule, når de har begået fejl. Andre ønsker at få fat på de døde soldaters løn.

Mange forskellige steder i landet eksisterer der lange lister med navne på soldater og politifolk, som ikke eksisterer, eller som er blevet dræbt i kamp.

For at erstatte "spøgelsessoldaterne" er der sat nye enheder ind strategiske steder.

Således er det afghanske grænsepoliti, der kæmper mod smuglinger af narkotika, våben og mennesker, blevet sat ind i kampen mod Taliban.

- Men vi er ikke trænet til at kæmpe ved frontlinjen, siger kaptajn Ghulam Wali Afghan til The Guardian.

Kaptajnen er øverstbefalende for en styrke på 120 grænsesoldater, der i efteråret blev sendt til Babajidistriktet i Helmand. Allerede den første dag blev tre af dem dræbt.

I det amerikanske forsvar er der også bekymring over forholdene. I en nylig amerikansk rapport (fra 30. april red.) hedder det, at "hverken USA eller dets afghanske allierede ved, hvor mange afghanske soldater og politifolk, som virkelig eksisterer."

Det er ligeledes uklart, hvor mange, som reelt kan gøre tjeneste, og i hvilket omfang de kan indsættes i operationer, lød det.

Spøgelsessoldaterne er også et klart tegn på, at den udbredte korruption fortsætter.

Toofan Waziri, en politisk analytiker, som for nylig besøgte Helmand, siger, at der på en base var en øverstbefalende, som havde givet halvdelen af sine 100 soldater ordre til at tage hjem uden at sige det til sine overordnede, da han ønskede at indkassere deres lønninger til sig selv.

/ritzau/