Afghanske officerer får deres eget akademi

Afghanistans nationale militærlederuddannelse er åbnet. På det nye akademi skal landet nu uddanne de officerer, der skal stå i spidsen for den fremtidige afghanske hær.

Akademiet er grundlagt og etableret med støtte fra den britiske regering, der også bistår med undervisning. Også Danmark bidrager til undervisningen.

Akademiet blev indviet mandag af præsident Hamid Karzai foran 270 aspiranter, der slap gennem nåleøjet blandt omkring 10.000 ansøgere.

Med det nye akademi er der forhåbninger om, at Afghanistan på sigt kan nå op på en militærstandard i verdensklasse, siger den britiske forsvarsminister, Philip Anthony Hammond.

Karzai var imponeret og takkede briterne for støtten til de afghanske styrker, der nu er i front i kampene mod Taliban.

De sidste udenlandske soldater fra Nato ventes at forlade Afghanistan med udgangen af 2014.

- Akademiet kommer til at træne og udvikle fremtidens generationer i den afghanske hær. Det er imponerende at se den allerførste bataljon samlet her i dag, sagde præsidenten.

Med 126 undervisere og rådgivere fra Storbritannien, Danmark, Norge, Australien og New Zealand skal fremtidens afghanske officerer formes på det nye akademi, der ligger i udkanten af Afghanistans hovedstad, Kabul.

Den afghanske hær har omkring 150.000 soldater. Sidste år blev 1000 af disse dræbt, mens 3000 blev alvorligt såret.

De udenlandske soldater har været i landet siden efteråret 2001, da USA gik til angreb ikke længe efter de store terrorangreb i New York og Washington.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip