Afghanske tolke får britisk ophold

Akkurat som i Danmark har mange britiske politikere ellers været stærkt imod at lade afghanerne få ophold i landet, men nu bekræfter regeringskilder over for BBC, at afghanske oversættere, der har arbejdet i frontlinjen i et år eller mere, vil blive tilbudt et visum til Storbritannien, som i første omgang gælder for fem år. Tilbuddet omfatter ifølge BBC omkring halvdelen af de afghanske tolke, der har arbejdet for briterne.

Ifølge BBCs kilde i Downing Street får tolkene et valg.

»De kan vælge at blive ved med at arbejde i Afghanistan, opnå nye evner og genopbygge deres land, eller de kan tage til Storbritannien og få en ny start,« siger kilden.

Ifølge den unavngivne kilde er det en sag, der har optaget premierminister David Cameron, som har gjort det meget klart, »at vi ikke kan vende ryggen til dem, der har hjulpet vores soldater i Helmand ved konsekvent at sætte deres liv på spil for at hjælpe vores tropper med at udføre deres mission.«

»Vi bør anerkende den tjeneste fra dem, der jævnligt har bragt deres liv i fare, mens de arbejdede for os,« tilføjer kilden på vegne af premierministeren.

Den danske regering har flere gange afvist at give asyl til de tolke, som har hjulpet Danmark i Afghanistan, sådan som det skete med en gruppe tolke fra krigen i Irak.

Efter en redegørelse fra forsvarschefen har forsvarsminister Nick Hækkerup (S) besluttet at hjælpe otte ud af de i alt 195 afghanske tolke, der har arbejdet for de danske styrker i Afghanistan siden 2008. De otte tolke kommer fra Helmand-provinsen og vurderes derfor at være i større fare end de øvrige tolke, som kommer fra andre områder, har ministeren tidligere udtalt.

Den socialdemokratiske forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S) vil ikke lægge sig fast på, om Danmark i højere grad skal følge det britiske eksempel. Det afhænger af den enkeltes situation, siger han til DR2 Morgen.

»Så må vi finde ud af, om de reelt er truede og opfylder de betingelser, der skal til,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip