Afgiftslettelser vil betale sig selv

Hvis regeringen sænker afgifterne på spiritus, tobak og benzin kan det give plus i statskassen. Det viser nye tal fra Skatteministeriet. Og i et svar til Folketingets skatteudvalg skriver ministeriet, at lempelserne vil tjene sig selv hjem.

Selvfinansieringen ved at lempe de tre afgifter er nemlig 100,170 og 150 procent - en selvfinansieringsgrad på 100 betyder, at lempelsen tjener sig selv ind krone for krone på grund af folks ændrede adfærd. Sådan skriver Børsen fredag.

Også på bilmarkedet vil en afgiftslempelse næsten betale sig selv med en selvfinansieringsgrad på 95 procent. Det overrasker ikke formanden i De Danske Bilimportører, Bent Mikkelsen. I Børsen siger han, staten mister mange penge, fordi danskerne bare køber meget billige biler i stedet. Han mener, registreringsafgiften kvæler sig selv, da den på tidspunktet ligger på 180 procent af bilens værdi.

Håndværksrådet opfordrer også til at tage et kig på benzinafgiften, især af hensyn til de små virksomheder. Og i den liberale tænketank Cepos håber cheføkonom Mads Lundby Hansen, at beregningerne får effekt på finanslovsforslaget for 2014 - det vil ikke koste statskassen noget, men generere beskæftigelse, siger han i Børsen.

Men ikke alle er lige begejstrede for de overraskende beregninger. Hos AE-rådet er cheføkonom Martin Madsen overrasket, men tvivler på, at tallene kan omsættes til større skala. Og Socialdemokraternes skatteordfører Thomas Jensen afviser helt at tallene vil få konsekvenser.

»Tallene her handler jo kun om marginale ændringer. Hvis man lavede større ændringer, så ville man ikke nødvendigvis se de her effekter,« siger han i Børsen, som dog ikke kunne få en kommentar fra skatteminister Holger K. Nielsen (SF) på grund af ferie.

 

 

 

Dagens Gossip