Afgørelsens time for ?fænomenet

’The Decision hed det 75 minutter lange tv-program, der i juli 2010 blev sendt direkte på ESPN. Programmet handlede kun om én ting: Hvor skulle LeBron James, den største basketspiller siden Michael Jordan, spille i den kommende sæson, efter hans kontrakt med Cleveland Cavaliers udløb.

- I det kommende efterår ... det her er meget svært. I det kommende efterår tager jeg mine talenter til South Beach for at spille for Miami Heat, afslørede LeBron James halvvejs i programmet og efterlod Cleveland, byen han er opvokset blot 40 minutter fra, i granatchok.

LeBron James havde først fortalt Cavaliers om sin beslutning, få minutter inden showet gik i luften, og gjorde et tv-stunt ud af karrierens mest definerende øjeblik. Et øjeblik, der er blevet lige så definerende for amerikanernes opfattelse af ham.

- I Cleveland og faktisk i hele ligaen var han virkelig vellidt. Det var et vanvittigt underholdende hold, der lavede koreografier og smilte og grinede inden kampene. Så skete ’The Decision, og jeg er sikker på, at han fortryder det stort i dag. Han fik så mange imod sig. Hvis han bare havde sagt det ligeud og ikke holdt nogen for nar, havde amerikanernes opfattelse af ham været anderledes, tror jeg, siger Thomas Bilde, der kommenterer NBA på DK4.

Ville vinde mesterskaber

LeBron James begrundede sin beslutning med, at han ville vinde mesterskaber og spille på hold med Miami Heats øvrige superstjerner Dwyane Wade og Chris Bosh. Der skulle dog gå næsten to år, fra ’The Decision gik i luften, til LeBron James for alvor begyndte at smile igen.

Efter et mislykket første forsøg, hvor Miami Heat tabte NBA-finaleserien til Dallas Mavericks, vandt LeBron James endelig sit første mesterskab i 2012 efter en samlet sejr over Oklahoma City Thunder. I nat kan han vinde sit andet NBA-mesterskab ved at besejre San Antonio Spurs i den syvende og afgørende kamp i årets finaleserie.

Med to kåringer som ligaens mest værdifulde spiller i træk er LeBron James i høj grad manden bag Miami Heats dominans i NBA siden 2010. LeBron James er en såkaldt go-to-guy, manden, der skal levere alle de store aktioner og bære holdet mod sejr, men James’ spil, der er lagt hårdt fysisk op, har i denne finaleserie båret præg af træthed, mener Thomas Bilde.

- Hans finaler i år har – indtil anden halvleg af kamp 6 – været skuffende. Statistisk set har han leveret på et højt niveau, men hans mo-?mentum er ofte kommet sent i kampene, hvor de har været afgjort, siger Thomas Bilde og tilføjer, at LeBron James sagtens kan vinde titlen som finaleseriens mest værdifulde serie, hvis Miami Heat tager trofæet.

- Men taber Miami, er det klart, at det er ham, man vil kigge på, når forventningerne til ham er så store.

Et fysisk fænomen

LeBron James er et fysisk fænomen. En damptromle af en atlet, der, selv om han kan ligne en vildfaren traktor, når han brager op ad gulvet, altid gør det med en poetisk ynde. Hvis han blev sat på en håndboldbane, ville han sikkert være verdens bedste. Formentlig det samme i volleyball og andre sportsgrene.

NFL-professionelle har da også leget med tanken om at sende LeBron James i den hårdtpumpede football-manege. NBAs ubetinget største superstjerne var en fremragende quarterback i high school, inden han blev så forbandet god til basketball, at han helligede sig træ-gulvet i stedet for kunstgræsset.

- Han kunne spille nogle år mere i NBA, inden han prøvede sig seriøst af i NFL. Der er ikke mange 38-39-årige basketballspillere, men der er 38-39-årige quarterbacks, så han har god tid, har Joe Theismann, der har en lang karriere som quarterback hos Washington Redskins med en Super Bowl-sejr bag sig, sagt.

Den evige sammenligning

Det er hypotetisk, men vælger LeBron James at prøve sig af i NFL med succes, vil han i hvert fald på dét parameter overhale Michael Jordan, der forlod basketball for at spille professionel baseball i et enkelt år.

Succesen var til at overse, men til gengæld vendte Jordan tilbage til Chicago Bulls og vandt tre mesterskaber i træk i 90erne. Det bragte ham op på seks NBA-titler. Fem mere end LeBron James.

Sammenligningerne mellem ’His Airness og ’King James vil dog nok aldrig høre op.

- Vi får mellem 20 og 50 spørgsmål hver gang i vores live-udsendelser, hvor folk spørger, hvem der er bedst. Michael Jordan vandt seks mesterskaber i seks finaler, mens LeBron kun har vundet ét indtil videre. Til gengæld gik Jordan først i gang med at vinde sine mesterskaber som 28-årig, som LeBron James er nu. Hans karriere skal slutte, før man kan afgøre, hvem der var størst, siger Thomas Bilde.

I mellemtiden er ’Im taking my talents to South Beach’ blevet et fast udtryk i USA hos de såkaldte ’LeBron Haters. Men selv om LeBron James har indrømmet, at han begik en fejl med ’The Decision, er det bedrifterne på banen, han skal måles på.

Derfor er der lagt op til et massivt drama i nat, hvor Heat på hjemmebanen American Airlines Arena kan sikre LeBron James sin anden mesterskabsring. Og så kommer smilet nok for alvor tilbage.Miami Heat mod San Antonio Spurs vises i nat klokken 3 på DK4.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip