Afhøringer i Tibet-sagen begynder i næste uge

Om få dage går efterforskningen af vildledningen af Folketinget i Tibet-sagen for alvor i gang.

De første afhøringer vil formentlig finde sted i den kommende uge, oplyser Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) tirsdag til Ritzau.

- Vi har sendt indkaldelser ud med henblik på at foretage de første afhøringer i næste uge, siger Kirsten Dyrman, der er direktør i DUP.

I løbet af efterforskningen skal et større antal mennesker afhøres. Det er vidner og polititjenestemænd.

Opgaven er at få undersøgt, om ansatte i politiet har overtrådt straffeloven ved at give urigtige oplysninger om Københavns Politis indsats ved den kinesiske præsidents besøg i 2012.

Vildledningen medførte, at politikerne i Folketingets retsudvalg blev ført bag lyset.

I en stribe udtalelser gennem årene forsikrede politiet, at der ikke var givet nogen ordre om at fratage eventuelle demonstranter tibetanske flag.

Men det var åbenbart en hel serie af løgne. I begyndelsen af oktober kunne justitsminister Søren Pind (V) nemlig afsløre, at der faktisk fandtes en såkaldt operationsbefaling.

Den gik ud på at sikre, at præsident Hu Jintao ikke skulle se tibetanske flag under sin rundtur i København.

En undersøgelseskommission skal kulegrave hele forløbet, og den skal samarbejde med DUP, fremgår det af det udkast til et kommissorium, som Søren Pind har offentliggjort tirsdag.

DUP er kommet på banen, fordi politidirektør Thorkild Fogde henvendte sig med en anmeldelse, da den skriftlige ordre tilsyneladende pludselig dukkede op til overfladen i Københavns Politi.

I DUP kan direktøren endnu ikke sige noget nærmere om, hvornår efterforskningen er slut.

- Jeg ved jo ikke, hvor glat det går med afhøringerne, så lige nu er det meget svært at sige, lyder det fra Kirsten Dyrman.

Derimod står det klart, at der vil gå mange måneder, før offentligheden ser en konklusion fra undersøgelseskommissionen. Først to år efter nedsættelsen skal beretningen leveres, mener Søren Pind.

Kommissionen skal blandt andet afdække, om for eksempel Udenrigsministeriet eller Statsministeriet var blandet ind i politiets beslutning om at indskrænke borgeres ytringsfrihed.

/ritzau/

Dagens Gossip