Aflytning afføder nyt topmøde

USA's præsident, Barack Obama, forsøger at dæmpe bekymringer hos den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter påstande i et tysk magasin om, at amerikanske efterretningstjenester har spioneret mod centrale EU-kontorer og computernetværk.

Onsdag kontaktede Obama telefonisk Angela Merkel og aftalte et møde mellem topfolk fra de to landes efterretningstjenester i løbet af de kommende dage.

- Præsidenten forsikrede kansleren om, at USA tager bekymringerne hos vores europæiske allierede og partnere alvorligt, hedder det i en meddelelse fra Det Hvide Hus.

Efterretningsspørgsmålet vil komme på dagsordenen på et allerede planlagt møde mellem embedsfolk fra EU og USA den 8. juli ifølge meddelelsen.

Afsløringen af EU-aflytningen kommer fra dokumenter, som den afhoppede amerikanske efterretningsmand Edward Snowden er i besiddelse af - og delvist har frigivet til det tyske ugemagasin Der Spiegel.

EU har forlangt, at USA kommer med en forklaring på magasinets oplysninger om den påståede spionage mod sine allierede.

Frankrig foreslog onsdag et midlertidigt stop for forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA som en konsekvens af spionage-afsløringerne. Men EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, afviser at udskyde samtalerne.

Han støttes af Tyskland i sin afvisning af Frankrigs forslag.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip