Afrika: Der var ingen migrationskrise da europæerne kom

Da det var europæiske migranter, der rejste til Afrika, var der ingen migrationskrise. De blev budt velkommen. Men der er krise, når migrationen går den anden vej.

Sådan lyder kritikken fra sydafrikaneren Nkosazana Diamini Zuma, der er kommissionsformand for Den Afrikanske Union (AU) og dermed Afrikas svar på Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand.

- Migration og jagten på et bedre liv er lige så gammel som menneskeheden selv, siger hun onsdag ved starten på topmødet mellem EU og Afrika i Valletta på Malta.

- Flertallet af befolkningen i Brasilien, Argentina, Uruguay, USA, Canada, New Zealand og Australien er produkter af europæisk migration.

Afrika har også været mål for europæisk migration selv før kolonitiden. Hun siger, at både under og efter Anden Verdenskrig søgte europæiske flygtninge, asylansøgere og eventyrere så langt ned som til den sydlige ende af Afrika for at bosætte sig og drive handel der.

- De blev budt velkommen, og på den tid var der ikke nogen europæisk migrationskrise i Afrika, siger AU-Kommissionens formand.

Afrikas befolkning ventes at blive fordoblet frem mod 2050, så der er brug for løsninger, der virker på kort, mellemlang og lang sigt, mener hun.

- Det er vigtigt at forstå, at der ikke er nogle hurtige løsninger på denne situation, siger Nkosazana Diamini Zuma.

Samtidig mener hun, at migrationskrisen, der foreløbig menes at have kostet over 3420 mennesker livet alene i år, er blevet forværret af, at nogle europæiske lande forsøger at opbygge deres lande som et fort.

- Ingen del af verden kan være et fort, siger den afrikanske kommissionsformand og tilføjer, at lande skal være åbne over for lovlig migration.

AU-formanden mener, at Afrika har behov for industrialisering og uddannelse, så de unge kan drive Afrikas modernisering frem.

- At investere i Afrikas ungdom er godt for Afrika og godt for verden, siger hun.

- Afrika og Europa er historiske og geografiske naboer. Vores skæbne hænger sammen, siger den afrikanske kommissionsformand, der ser lovlig migration som en del af fremtidens stærkere partnerskab mellem EU og Afrika.

/ritzau/

Dagens Gossip