Afrika-ekspert: Obama-besøg giver hele Kenya et boost

Det har vakt stor begejstring i Kenya, at USA's præsident, Barack Obama, i weekenden har besøgt det afrikanske land, hvor hans far blev født.

Det er første gang, at Obama besøger Kenya som amerikansk præsident, og det længe ventede besøg har ikke kun en symbolsk betydning.

Obamas tilstedeværelse kan nemlig meget vel give hele landet et skub i den rigtige retning, vurderer Holger Bernt Hansen, der er professor emeritus i afrikanske studier ved Københavns Universitet.

- Det handler ikke kun om, at Obama kommer hjem til sit fædreland. Der ligger mere betydning i det. Jeg tror helt afgjort, at det her besøg har rykket noget både for USA og for Kenya, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Obamas besøg giver et boost til Kenya, og det betyder meget for Kenya, at Obama nu fremhæver landet som en ledende magt inden for økonomisk vækst. Det giver Kenya en stærkere position i Afrika, at det er blevet blåstemplet af Obama.

Især Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, der tidligere har været i den Internationale Straffedomstols søgelys for forbrydelser mod menneskeheden, nyder godt af Obamas besøg, siger Holger Bernt Hansen.

- Det giver et boost til præsident Kenyatta, at Obama kommer og omfavner ham og sætter ham i et godt lys. Det styrker præsidentens position, at Obama anerkender ham som en betydelig figur, siger Holger Bernt Hansen.

Obama opfordrede også Kenya til at gøre mere for at sikre homoseksuelles rettigheder.

Holger Bernt Hansen hæfter sig ved, at Obamas kritik var afdæmpet og ikke belærende og prædikende, som man ellers har set USA formulere sig tidligere.

- De to præsidenter blev hurtigt enige om at være uenige, siger han.

Derudover lover besøget også godt for Kenyas ungdom, vurderer Holger Bernt Hansen. Således har Obama over for amerikanske forretningsfolk talt varmt om mulighederne for at investere i netop Kenya.

Budskabet fra Obama har været, at "Afrika er i bevægelse" og den amerikanske præsident roser den iværksætterånd, som breder sig på kontinentet.

Obama ankom til den kenyanske hovedstad, Nairobi, sent fredag og er søndag taget videre til nabolandet Etiopien.

/ritzau/

Dagens Gossip