Afrika takker nej til dit brugte tøj

Fem østafrikanske lande har nemlig et fælles nej tak i støbeskeen til genbrugstøjet indsamlet af hjælpeorganisationer i Vesten, skriver Kristeligt Dagblad.

Regeringslederne fra Kenya, Rwanda, Tanzania, Burundi og Uganda vil finde ud af, hvordan de kan fremme deres egne lokale tekstil- og læderindustrier, og her er stop af importen et godt bud, blev det besluttet på det seneste topmøde i Det Østafrikanske Fællesskab, EAC.

Læs også: Caroline Fleming går i genbrugstøj

Hvert år indsamler danske organisationer tilsammen cirka 25 tons brugt tøj. Det meste bliver gensolgt i Danmark eller solgt til Østeuropa, men en del af tøjet ender hos de afrikanske forbrugere.

Hos Dansk Røde Kors sælger man knapt en tredjedel af det tøj, som organisationen ikke kan sælge i Danmark, til mellemhandlere, der efterfølgende sælger tøjet til lande i Afrika.

På nuværende tidspunkt er der ikke noget uetisk ved den handel, mener chef for organisationens kommercielle aktiviteter Tina Donnerborg.

Læs også: Dansk genbrugstøj sælges på markedspladser i Afrika

- Vi lægger stor vægt på etikken i handlen og er i konstant dialog med vores opkøbere. Desuden har vi den holdning, at landene skal have et selvstændigt valg. Det ville de ikke have, hvis vi nægter de afrikanske lande, som på nuværende tidspunkt gerne vil importere vores tøj, at købe det, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Indfører de fem EAC-lande et forbud, står de ikke alene. Lige nu har 12 afrikanske lande restriktioner for eller forbud imod import af brugt tøj, heriblandt to af kontinentets største økonomier, Sydafrika og Nigeria.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip