Afrika vedtager fælles militærstyrke

Den Afrikanske Union, i daglig tale forkortet AU, fejrer i disse dage sit 50-års jubilæum i organisationens hovedkvarter i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, og kroner jubilæet med beslutningen om en fælles militærstyrke.

En fælles såkaldt hurtig reaktionsstyrke har længe været på organisationens program, men det er blevet ved snakken, uden at medlemmerne har kunnet samles om en fælles plan. Årsagen har været en blanding af dårlig økonomi og ikke mindst politisk uvilje til at gribe ind i hinandens interne anliggender, hvor horrible de end måtte være.

Men det har ikke mindst sikkerhedskriserne i Mali og i Nigeria, hvor islamistiske grupper truer stabiliteten, samt den blodige uro i Congo og Den Centralafrikanske Republik ændret på, skriver Reuters.

Unionen har flere gange tidligere sendt soldater ud, men det har været de enkelte medlemmer i unionen, der selv har stillet tropper til rådighed for FN-fredsmissioner i blandt andet Darfur og Somalia. På de missioner er det lande som Nigeria, Uganda og Burundi, der ofte har trukket det store læs rent styrkemæssigt. Økonomisk har udenlandske donorer også støttet op.

Med mandagens beslutning i Addis Ababa skal der etableres en stående fælles militærstyrke, som skal trænes, stationeres og forsynes med udstyr, så den kan rykke hurtigt ud.

I aftalepapiret tales der ifølge Reuters om en »fleksibel og robust styrke«, som skal kunne levere »afrikanske løsninger til afrikanske problemer«.

Den manglende afrikanske evne til at løse sikkerhedsmæssige trusler blev åbenbar, da islamister fra det nordligste Mali sidste år reelt satte sig på magten i mere end to tredjedele af landet.

Her måtte franske styrker og materiel i al hast flyves ind, da islamisterne truede med at angribe hovedstaden i landets sydlige del. De islamistiske grupper er nu stort set fordrevet, men de franske tropper er stadig til stede

Dagens Gossip