Afrikansk Union: Valg i Zimbabwe frit og fair

Det siger lederen af Den Afrikanske Union, efter at valgstederne i det afrikanske land lukkede onsdag aften efter en dag med køer foran stemmeboksene og en tilsyneladende høj valgdeltagelse.

»Afviklingen af valget er foregået fredeligt, ordentligt, frit og fair,« sagde Olusegun Obasanjo, lederen af de 69 lande i Den Afrikanske Union, ifølge Reuters.

Unionens udsendinge er af præsident Robert Mugabes udfordrer, Morgan Tsvangirai, blevet beskyldt for at male et for rosenrødt billede af valget.

Premierminister Tsvangirai, der udfordrer 89-årige præsident Robert Mugabe, har blandt andet påtalt, at to millioner døde zimbabwere skal være at finde på valglisterne.

Finansminister Tendai Biti, der er et højtstående medlem af Tsvangirais parti, MDC, har peget på, at mange er blevet bortvist fra valgstederne.

Han siger, at selv om valglisterne angiveligt inkluderer to millioner døde personer, så er flere nulevende zimbabwere ikke at finde på listerne, og mange skal være blevet henvist til de forkerte valgsteder.

Landets valgkommission har ifølge finansministeren erkendt, at man er kommet til at føje to millioner døde på valglisterne.

Biti anklager desuden præsident Robert Mugabes parti, ZANU-PF, for at have omdelt 6.000 falske valgkort, der giver zimbabwere ret til at stemme uanset om deres navne står på de officielle valglister. Dermed vil nogen angiveligt kunne stemme mere end én gang.

Præsident Robert Mugabe, der har siddet på magten i Zimbabwe i 33 år, afviste allerede tirsdag alle anklager om valgfusk, men sagde, at han vil respektere valgresultatet.

Omkring 600 udenlandske valgobservatører, hovedsagligt fra afrikanske lande, har overvåget valget sammen med 6.000 af landets egne valgobservatører.

Zimbabwe har ikke inviteret vestlige valgobservatører på grund af de sanktioner, vestlige lande har indført over for Mugabe.

Resultaterne af onsdagens valg forventes inden for fem dage.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip