Afskaffelse af lønnet frokost fører til strejke i DR

Skrevet af admin

30/10/2015

Dagens topnyheder

DRs ledelse har valgt at afskaffe den lønnede frokostpause. I protest over udmeldingen nedlægger DR Nyheders medarbejdere arbejdet, skriver DR Nyheder.

Medarbejderne besluttede at nedlægge arbejdet fredag formiddag på et fagligt møde. Arbejdsnedlæggelsen er planlagt til lørdag morgen klokken ni.

Strejken betyder at nyhedsprogrammer på tv bliver erstattet af andre programmer. Radioaviserne og nyhedsdækningen på dr.dk fortsætter dog i begrænset omfang.

I en udtalelse fra journalisternes faglige møde begrundes den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse med utilfredshed med, at DR har varslet, at alle medarbejdere i DR fra sommeren 2017 selv skal betale deres spisepauser, således at den effektive arbejdstid forlænges med en halv time i gennemsnit om dagen, skriver DR Nyheder.

Fællestillidsmand i DR Henrik Friis har tidligere sagt til fagbladet Journalisten, at han forventer, at der kommer fyringer.

- Medarbejderne gør alt, hvad de kan for at være fleksible, de løber stærkt, men føler ikke, at ledelsen anerkender indsatsen. Nu vil de så tage den betalte frokostpause. Det vil føre til et kæmpe motivationstab og ramme arbejdsmiljøet, sagde fællestillidsmand Henrik Friis Vilmar til Journalisten tirsdag.

- Den eneste måde, DR kan finde pengene på, er på lønninger. Hvis spisepausen bliver selvbetalt, så skal vi jo vagtsættes 2,5 time mere om ugen. Det betyder, at man kan fyre et tilsvarende antal mennesker, for hvor skulle besparelsen ellers komme fra? lød det fra Henrik Friis Vilmar.

Om onsdagen fik Journalisten svar fra Nikolas Lyhne-Knudsen, direktør for økonomi, teknologi og medieproduktion i DR.

- Det er forventningen, at der med den lange indfasning frem til juni 2017 vil kunne ske en gradvis tilpasning af organisationen, så antallet af afskedigelser kan reduceres så meget som muligt, skrev Nikolas Lyhne-Knudsen til Journalisten.

Lyhne-Knudsen skrev yderligere, at man vurderer, at afskaffelse af den lønnede spisepause vil kunne frigive 45 millioner kroner årligt.

/ritzau/