Afslag på stribe: Psykiske arbejdsskader afvises i stor stil

Havde du fået revet armen af i en maskine, var sagen gået langt mere glat i gennem.

Sådan lyder kritikken fra fagforeningen HK, der for nylig har vundet tre sager om medlemmer, der fik depression på grund af den mobning og chikane, de blev udsat for på jobbet.

»Mette Frederiksen siger, at det fysiske og psykiske arbejdsmiljø skal ligestilles. Det mener vi også skal gælde, når det handler om arbejdsskader. Det er ikke kun, når man får en arm revet af, at det skal anerkendes,« siger næstformand i HK Mette Kindberg til Avisen.dk.

Listen over anerkendte erhvervssygdomme er nærmest støvsuget for psykiske lidelser.

Anmeldes skader med diagnoser som angst og depression, skal Arbejdsskadestyrelsen sende sagen for lægerne i Erhvervssygdomsudvalget, hvis det på nogen måde kan skyldes jobbet. Og det er netop i dette udvalg, at der ifølge HK automatisk gives afslag på psykiske arbejdsskader til nærmest alle.

Fra 2007 til 2011 oprettede Arbejdsskadestyrelsen 3.021 sager om psykiske sygdomme eller gener. 166 mennesker fik anerkendt skaden som en erhvervssygdom, svarende til fem procent.

I HKs tre sager fik de først afslag fra Arbejdsskadestyrelsen. Styrelsen nægtede også, at de tre kunne få deres sager vurderet af lægerne i Erhvervssygdomsudvalget, og Ankestyrelsen sagde det samme.

HK stævnede Ankestyrelsen på vegne af de tre depressionsramte. I en retssag så Retslægerådet på deres sager og gav dem medhold. I den sidste ende har også Arbejdsskadestyrelsen givet efter og sendt de tre til lægevurdering, og de får nu erstatning for deres arbejdsskade, skriver Avisen.dk.

Dagens Gossip