Afsløring: For 300 år siden sagde man også kusselapper, pik og skid

Hvem skulle have troet, at man i slutningen i 1600-tallet kastede om sig med ord som kusseklapper, pik og skid?

Det vidner en flere hundrede år gammel ordbog om. En dansk ordbog som gehejmeråd Matthias Moth begyndte at udarbejde i 1686, og som nu udgives for første gang.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Det skriver Politiken.

I ordbogen fremgår det, at kusse blev stavet "kûsse", men betydningen var den samme nemlig: Kûssen er, "hvad kvindfolks blusel" kaldes. Yderligere nævnes det, at kûssefleb eller kûsselapper er "de stykker hud, som er på skrammens begge sider".

Mens en skid bliver beskrevet som "en vind, som går bag fra med lyd".

Og pik dækker over "en mands lønlige lem".

- Der er både ord som kusse, skid, grunker - og så alle de pæne, påpeger redaktøren af værket, dr.phil. Marita Akhøj Nielsen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab til Politiken.

Det særlige ved Matthias Moths ordbog er, at den indeholder et folkelige hverdagssprog, i stedet for dannede menneskers sprogbrug, som eller var normen i 1686.

LÆS OGSÅ: For fræk: "Alle børnene"-børnebog fjernet fra biblioteker 

- Værket er en fantastisk kilde til det levede liv fra dengang. Det afspejler en enorm appetit på tilværelsen, og den, der tror, at frisind hører nutiden til, tager helt fejl. I sammenligning med Moths ligefremme tilgang er det tydeligt, at det er os i nutiden, der er bornerte, siger Marita Akhøj Nielsen til Politiken.

Matthias Moth var læge og arbejdede som topembedsmand under Christian V. Det tog hr. Moth 30 år at indsamle ordene til ordbogen.

Den gamle ordbog udgives som onlineversion.

Dagens Gossip