Afsløring: Disse syv ting løber vi tør for

Det er ingen hemmelighed, at vi mennesker forbruger i en grad, der kan få konsekvenser. Ikke mindst verdens naturressourcer er på en foruroligende og uholdbar kurs, men vi er også ved at løbe tør for andre helt almindelige hverdagsting.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Gizmodo.com har lavet en liste over de våde og tørre varer, som vi skal frygte for forsvinder. De fleste ting på listen er langt fra afgørende for vores overlevelse, men de er nu meget rare at have inden for rækkevidde.

Her er de syv ting, som du ikke vidste, verden er ved at løbe tør for.

1. Chokolade. Det er meget dyrt og hårdt at producere chokolade. Samtidig er hver kakaoafgrøde fem år om at vokse og kan kun dyrkes på bestemte breddegrader.

2. Bacon. Ifølge Storbritanniens nationale svineforening vil der opstå en verdensomspændende mangel på bacon, fordi svineproducenterne skærer ned på produktionen for at minimere deres tab. Tørke i 2012 og diarre-virus bærer også en del af ansvaret.

3. Helium. Grundstoffet helium er en kostbar ressource og bruges mange andre steder end i balloner. Når verdens helium-reserve er tom, bliver vi nødt til at genvinde helium fra luften, og det er en meget dyr affære.   

4. Sardiner. De små fisk kræver varme vandtemperaturer for at kunne yngle. Varmt havvand er blevet en mangelvare flere steder, som følge af tungt fiskeri og afkølling af havtemperaturer.

5. Tequila. Det er en dyr og langsommelig proces at fremstille tequila. Det tager ca. 12 år for en blå agave-plante at producere den nødvendige mængde fructose for at lave tequila. Syge planter har også fået mange landmænd i Mexico til at droppe tequila-erhvervet. 

6. Vin. Vi er så tørstige efter vin, at verdens vinproducenter ikke kan følge med.

7. Gedeost. Vi kommer til at se langt efter geddeost. I 2010 blev over 50.000 gravide geder og får aflivet efter et stort udbrud af Q-feber i Storbritannien.  
    
Læs mere om de syv varer, der er i fare her

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip