Afsløring: Politikere snydt til overvågning

En britisk efterretningstjeneste hackede angiveligt udenlandske politikeres computere og telefonsamtaler under to G20-møder i London i 2009.

Det viser tophemmelige dokumenter, som er blevet lækket af den amerikanske whistleblower Edward Snowden, skriver The Guardian.

Ifølge avisen, som hævder at have set de fortrolige papirer, var det de britiske myndigheder med daværende premierminister Gordon Brown i spidsen, som stod bag overvågningen.

Afsløringen kommer på dagen, hvor G8-topmødet bliver indledt i Nordirland. Alle otte nationer var repræsenteret i London i 2009, og derfor kan de nye oplysninger skabe spændinger blandt de delegerede på ugens G8-forsamling, skriver avisen.

Ifølge The Guardian blev flere embedsmænd og politikere narret til at benytte internetcaféer, som var sat op af britiske efterretningstjenester, der dermed kunne læse med på computerne.

Formålet med overvågningen var angiveligt, at Storbritannien ville være på forkant med de politiske møder, skriver The Guardian, som nævner Tyrkiets finansminister som et af målene.

Det britiske udenrigsministerium har nægtet at kommentere oplysningerne, skriver Reuters, og det har ikke været muligt for nyhedsbureauet at få en kommentar fra Labour-partiet, som sad ved magten i 2009.

The Guardian afslørede for nylig, hvordan USA's efterretningstjeneste NSA tapper milliarder af oplysninger om amerikanske borgeres telefonopkald og er i stand til at opsnappe oplysninger om udlændinge på Facebook, Google og andre tjenester.

Beviserne kommer fra fortrolige dokumenter, som den 29-årige Edward Snowden har lækket. Han har tidligere arbejdet for NSA, men menes nu at være gået under jorden i Hongkong.

Ifølge Snowden har NSA også hacket computere i både Hongkong og Kina siden 2009 hos offentlige embedsmænd, virksomheder og studerende.

/ritzau/

 

Dagens Gossip