Afslutningsdebatter uden vedtagelser er helt normalt

Gruppeformand Per Clausen (Ø) kunne ikke huske, hvornår det sidst var sket, at en regering ikke havde formået at samle flertal om en vedtagelse ved afslutningsdebatten sammen med sit parlamentariske grundlag, men ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), bør han skrue ned for dramatikken.

»Alt det her drama og breaking news om en vedtagelse. Man kan se, at det ikke er unormalt, at man har en afslutningsdebat uden en vedtagelse. Det er sådan set ikke unormalt overhovedet, og det viser, at man skulle falde ned og i stedet for fokusere på de udfordringer, der er med at skabe job,« siger han.

Heunicke peger på, at regeringen langt fra altid får stemt en vedtagelse igennem.

I hele otte tilfælde af de seneste 19 afslutningsdebatter har den siddende regering således undladt overhovedet at fremsætte en vedtagelse, viser tal fra Folketingets bibliotek.

De gange, regeringen har fremsat en politisk vedtagelse, har man dog fundet flertal for den.

»I 90erne var det mere reglen end undtagelsen, at der ikke blev fremsat et forslag og selv under VKO var der år, hvor det var situationen,« siger Magnus Heunicke.

»Jeg synes, det ville være bedre, hvis vi begyndte at diskutere, hvad det egentlig handler om, nemlig at få skabt nogle arbejdspladser her i landet.«

I forbindelse med afslutningsdebatten sidste år fremsatte regeringen dog en vedtagelse, der blev vedtaget med stemmer fra Enhedslisten.

Endnu har regeringen ikke taget stilling til, om man vil fremsætte en vedtagelse i år.

Spørgsmål: Hvad har ændret sig siden sidste år, siden du er i tvivl?

»Jeg er ikke tvivl, men jeg har ikke draget nogen konklusioner,« siger Magnus Heunicke.

Enhedslisten kræver handling over for de udfaldstruede dagpengemodtagere, hvis partiet skal bakke regeringen op.

»Det er et klart vink med en vognstang til regeringen om, at den ikke kan regne med vores stemmer, hvis ikke den giver os indrømmelser på dette område. På den lange bane er det vel uholdbart for regeringen at have et udestående, som er afgørende for os i forhold til at stemme for deres politik,« sagde Per Clausen til Berlingske mandag.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip