Afstemning afgør SF's skæbne i regeringen

Hvis SF's formand, Annette Vilhelmsen, onsdag aften nåede at glæde sig over, at hun fik samlet et spinkelt flertal i SF's landsledelse bag et salg Dong-aktier til Goldman Sachs, så er smilet formentlig væk nu.

Læs også: Blå vælgere siger nej til Dong-aftale

Onsdag aften valgte både politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen, gruppeformand Karina Lorentzen og SF's næstformand, Peter Westermann, at trække sig fra deres poster i protest mod Dong-salget.

Helt usædvanligt for et regeringsparti har SF dermed på godt et år mistet to politiske ordfører, to næstformænd og en gruppeformand, som alle har forladt deres poster i protest mod den siddende formand, Annette Vilhelmsen, og hendes politiske linje.

Engell før SF's skæbnedag: Partiet bliver i regeringen

Samtidig ville ingen af SF-ministrene Jonas Dahl, Astrid Krag og Ida Auken onsdag svare på, om SF fortsætter i regeringen.

Dermed ligner SF mere og mere et parti med få timer tilbage i S-R-SF-regeringen.

- Det må andre svare på, lød det opgivende fra skatteminister Jonas Dahl på spørgsmålet, om SF kan fortsætte i regering.

Dong-ballade: Endnu en SF'er forlader sin post

Allerede torsdag kan SF's skæbne som regeringsparti blive beseglet, når der først er gruppemøde klokken 9 og derefter afstemning i Folketingssalen klokken 10 om Dong-salget.

Det er Enhedslisten, som har fremtvunget en afstemning ved at fremsætte et beslutningsforslag, der skal sætte salget af 19 procent af aktierne i Dong Energi til Goldman Sachs på pause.

Før afstemningen vil flere SF'ere ikke afsløre, om de vil bryde partilinjen og stemme for Enhedslistens forslag. Det gælder blandt andre Lisbeth Bech Poulsen og Özlem Cekic, mens Karina Lorentzen onsdag fastslog, at hun vil stemme blankt.

Læs også: SF-ministre er tavse om partiets regeringsfremtid

Dermed kan Annette Vilhelmsen ikke længere regne med opbakning fra flere medlemmer af folketingsgruppen. Hvis det billede står klart ved afstemningen, er det svært at se SF blive i regeringen.

Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, vil formentlig se med milde øjne på, at en større gruppe SF'ere bryder med regeringens linje.

Derudover vil det være et klart signal til Annette Vilhelmsen om, at opbakningen til hende og regeringsprojektet er udtømt.

Selvom hun blev valgt på løfter om det modsatte, har Annette Vilhelmsen hidtil sat hårdt mod hårdt og banket landsledelsen og folketingsgruppen på plads, når der har været utilfredshed med regeringens politik.

Læs også: SF-formand forventer at blive i regeringen

Det lykkedes også onsdag aften med nød og næppe over for landsledelsen. Men udmeldingerne onsdag tyder på, at Annette Vilhelmsen nu er nået til et punkt, hvor hun ikke længere kan banke SF's folketingspolitikere på plads.

Og kan hun ikke det, så ligger SF's regeringsprojekt i ruiner.

Den linje blev onsdag aften formuleret skarpest af transportminister Pia Olsen Dyhr. Hun erkender, at ingen SF'ere kan gå imod Dong-salget, hvis SF skal blive i regeringen:

- SF skal støtte regeringens politik, så er den ikke længere, lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Hun nævnes som den mest oplagte afløser for Annette Vilhelmsen, hvis Vilhelmsen må gå af som formand.

/ritzau/

Dagens Gossip