Afstemning i Skotland er en gave for demokratiet

Skrevet af admin

19/09/2014

Mest læste i dag

Skotterne stemte om selvstændighed og løsrivelse fra Storbritannien med et exceptionelt højt stemmetal. 86 procent af skotterne gav deres mening til kende, 55 procent af dem stemte nej til et selvstændigt Skotland. 45 procent stemte ja.

- Det er, hvad jeg vil kalde et fornuftigt nej, siger lektor Hanne Tange, lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet.

- Min udlægning er, at et lille ja ville have været skidt for Skotland. Det har været overraskende, at så mange bakkede op om ja-kampagnen. Alligevel har de vundet, for skotterne har fået øgede beføjelser og udvidet selvstyre, og det er nok i virkeligheden det, et stort flertal af skotter har ønsket.

Hun tror ikke, at afstemningen vil betyde et splittet Skotland.

- Jeg tror ikke, at landet som sådan er delt. Politisk er der da selvfølgelig en deling imellem dem, der hellere ser et selvstændigt Skotland, og dem der hellere ser Skotland som en del af unionen. Men det er ikke noget nyt, siger Hanne Tange.

Der vil blive lidt mudderkastning, men herefter bliver det business as usual, hvis ellers politikerne i Westminster holder, hvad de har lovet.

Premierminister David Cameron siger fredag, at de løfter, der blev afgivet før folkeafstemningen om mere selvstyre til Skotland, bliver ført ud i livet.

Skotland har allerede selvstyre på flere områder, herunder undervisning og sundhed. Camerons løfter gælder mere selvstyre inden for velfærd, sundhed og skatteudskrivning.

- Westminster slipper ikke for at gøre noget - også i Storbritannien som helhed. Afstemningen har været en gave for demokratiet på den måde, siger Hanne Tange og fortsætter:

- Den politiske debat har selvfølgelig fyldt mest i Skotland, men den er gået ud i resten af det britiske samfund, hvor man i stigende grad siger: Vi vil også have en debat om vores politiske system og demokrati.

Debatten om et frit Skotland stopper dog ikke med fredagens resultat, mener Hanne Tange.

- Jeg tror ikke, at diskussionen er forbi, når 45 procent stemmer ja, så på et tidspunkt i løbet af 15-17 år, så vil de skotske nationalister sige: Skal vi ikke prøve det her igen.

/ritzau/