Aftale mellem EU og Afrika skal bremse illegal migration

Skrevet af admin

12/11/2015

Dagens topnyheder

Efter årtiers forgæves forsøg på at stoppe den illegale migration fra Afrika til Europa forsøger de to kontinenter med et katalog af friske initiativer, der blandt andet skal styrke det afrikanske kontinent.

EU og Afrika har torsdag på et topmøde på Malta aftalt en omfangsrig og detaljeret handlingsplan, der skal hjælpe en løsning på vej.

Planen, der følges op af en pose milliarder euro fra Europa, er et forsøg på via en mere udførlig og detaljerig aftale at sikre, at flere illegale migranter kan returneres til Afrika.

Selvom man for femten år siden - på et lignende topmøde - indgik en aftale med samme sigte, har effekten været temmelig beskeden.

Kun omtrent en tredjedel af de illegale migranter vender tilbage til hjemlandet.

Aftalen, der blev indgået torsdag, bygger på princippet om noget-for-noget, pointerer de europæiske ledere.

De påpeger, at EU-pengene skal løfte de afrikanske lande økonomisk og socialt, mens disse lande til gengæld aktivt og effektivt skal hjemkalde statsborgere, som opholder sig i Europa uden ret til asyl.

EU-landene har stillet Afrika en samlet sum på 3,6 milliarder euro i udsigt. Via EU-Kommissionen gives et fælles bidrag på 1,8 milliarder euro, mens medlemslandene skulle bidrage med et tilsvarende beløb.

Da Afrika-fonden blev underskrevet ved en planlagt ceremoni torsdag, havde EU-landene kun smidt 80 millioner euro i kassen - under fem procent af det planlagte.

Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand, efterlyser at flere lande spytter flere penge i bøssen.

Han siger, at "Afrika har et større problem, end Europa har", og derfor skal EU hjælpe.

Flere af de afrikanske lande - herunder Senegal og Egypten - vender tomlen ned.

- Det er ikke nok til hele Afrika, siger Senegals præsident, Macky Sall.

Han får opbakning af blandt andet Egypten, som efterlyser yderligere økonomisk hjælp.

/ritzau/