Aftale om nyt milliardlån til Grækenland er lige op over

Skrevet af admin

11/08/2015

Dagens topnyheder

Efter langvarige forhandlinger søndag og mandag er Grækenland og landets internationale kreditorer tæt på at nå til enighed om en ny økonomisk hjælpepakke.

Det skriver flere internationale medier.

Natten til tirsdag er parterne blandt andet blevet enige om målsætningen for det græske statsbudget.

Et forventet underskud i år svarende til 0,25 procent af bruttonationalproduktet skal vendes til et stigende plus; i 2018 til 3,5 procent, siger en græsk embedsmand til nyhedsbureauet Reuters.

Grækenland håber at kunne lukke en aftale allerede tirsdag. Det giver tid til at få den godkendt i parlamentet inden 20. august, som er betalingsfristen for et stort afdrag på et tidligere lån til Den Europæiske Centralbank.

- Jeg ved ikke, om det bliver i morgen (tirsdag, red.) tidlig, men snart betyder snart, siger finansminister Euclid Tsakalotos ifølge nyhedssitet ekathimerini.com.

EU-Kommissionen ser også optimistisk på muligheden. "Forhåbentlig inden 20. august", lyder det.

Det nye lån kan løbe op i 86 milliarder euro eller omkring 645 milliarder kroner. Det skal sikre, at Grækenland kan holde sig flydende økonomisk og også være med til at undgå et kollaps i den græske banksektor.

En aftale vil markere afslutningen på en pinefuld periode for den socialistiske regering og premierminister Alexis Tsipras.

Efter at have strittet imod kreditorerne og de andre eurolandes krav om økonomiske reformer og nye nedskæringer i flere måneder, bøjede regeringen i Athen sig modvilligt for kravene i juli under truslen om at blive smidt ud af eurozonen.

Flere europæiske toppolitikere, især i Tyskland, har udtrykt skepsis overfor, om den græske regering så også vil gennemføre de krævede reformer.

For at mindske den bekymring kræver Tyskland ifølge flere medier, at den første udbetaling fra den nye låneramme skal knyttes til de fremskridt, Grækenland gør i sit reformarbejde.

- Det er fornuftigt - mener vi - at knytte størrelsen af den første deludbetaling til omfanget af de gennemførte reformer, siger Jürg Weissgerber, talsmand for det tyske finansministerium.

Tyskland deltager ikke selv i forhandlingerne. De er lagt i hænderne på repræsentanter for ECB og EU-Kommissionen. Derfor skal den tyske regering have tid til at gennemgå en eventuel ny aftale.

/ritzau/