Aftale ventes at give trecifret millionbeløb til politiet

Skrevet af admin

17/11/2015

Mest læste i dag

Flere penge og flere betjente.

Det ventes at blive resultatet af den politiaftale, som synes meget tæt på at blive indgået i Finansministeriet mellem regeringen, de borgerlige partier og Socialdemokraterne.

- Jeg håber, at vi allerede i løbet af dagen kan indgå en aftale om politiet, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketingets spørgetime.

Parterne har ifølge flere kilder kredset omkring en model, hvor politiet får tilført knap 500 millioner kroner ekstra årligt.

Optaget på politiskolen skal øges og samtidig skal der frigøres formentlig omkring 700 betjente i løbet af aftaleperioden fra 2016 til 2019 ved blandt andet at flytte opgaver til andre personalegrupper.

Det er dog netop antallet af ekstra betjente, som ifølge flere kilder skiller parterne i den sidste del af forhandlingerne. Her har Dansk Folkeparti meldt mest markant ud med ønsket om at få 2000 flere betjente over ti år.

Der kan med andre ord ske ændringer i forhold til antallet af betjente og hvor mange penge politiet skal have i den sidste del af forhandlingerne.

De ekstra ressourcer i form af penge og frigjorte betjente ventes at gå til flere forskellige indsatser.

Først og fremmest skal det danske terrorberedskab styrkes med udgangspunkt i de anbefalinger, som Rigspolitiet har afleveret til justitsministeren efter angrebet i København i februar.

Anbefalingerne handler blandt andet om at skabe en ny skydeuddannelse for betjentene. Rigspolitiet har også anbefalet at opgradere politiets beskyttelsesudstyr og tjenestepistoler.

Samtidig skal der gøres noget ved den store overarbejdspukkel, som betjentene har oparbejdet efter selve angrebet og de mange ekstra bevogtningsopgaver, som siden er fulgt med.

Et andet centralt punkt i aftalen bliver, hvad der skal gøres i forhold til at kontrollere de danske grænser.

Alle de resterende partier i forhandlingerne - med undtagelse af regeringespartiet Venstre - har talt for øget grænsekontrol.

Især Dansk Folkeparti har længe presset hårdt på for at få egentlig kontrol på grænsen, og Kristian Thulesen Dahl har ikke lagt skjul på, at han er frustreret over, at Schengen-reglerne ser ud til at blokere ønsket.

Aftalen ventes at øge politiet og skattemyndighedernes indsats i grænseområderne, men der ventes ikke at blive tale om egentlig kontrol på de danske grænser.

Parterne nærmer sig til gengæld enighed om at afsætte en reserve på 200 millioner kroner i 2016 til eventuelle merudgifter som følge af flygtninge- og migrantkrisen, bekræfter flere kilder.

Reserven kan bruges, hvis der er behov for særlige indsatser i grænseområderne som følge af stigningen i antallet af flygtninge og migranter.

/ritzau/