Afviste syrere sidder fast på asylcentre

Det forhold betyder, at der i dag sidder omkring 180 afviste syriske asylansøgere på danske flygtningecentre, der hverken har udsigt til at blive i Danmark eller til at blive sendt hjem. Det er stærkt kritisabelt, siger flere eksperter på området til Information.

»De afviste syrere står i en uvis situation i et juridisk vakuum,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Baggrunden for Flygtningenævnets beslutning er udlændingelovens paragraf 31, der siger, at man ikke må sende udlændinge til et land, »hvor den pågældende risikerer dødsstraf eller at blive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf«.

Men der findes også en paragraf i loven, der siger, at asylansøgere skal have asyl, hvis de netop risikerer »dødsstraf eller at blive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf«. Derfor bør de afviste syrere tildeles asyl i Danmark, vurderer juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet.

»De to paragraffer er direkte spejlinger af hinanden, og derfor er det noget ulogisk, hvorfor de tilsyneladende behandles så forskelligt,« siger han til Information.

Hos Dansk Flygtningehjælp har generalsekretær Andreas Kamm gentagne gange forsøgt at få Flygtningenævnet til at ændre holdning og lade syrerne få lov til at blive i Danmark. Han påpeger, at der p.t. ikke er udsigt til forbedrede forhold i Syrien - tværtimod.

»Det er mig en gåde, hvorfor de danske myndigheder tøver med at tage konsekvensen af det. Der er ingen mulighed for at vende tilbage til Syrien, og vi har set, hvilken forfatning de syriske flygtninge er i, og hvordan volden eskalerer,« siger han til Information.

»FN har jo for nylig udstedt den største appel nogensinde for at åbne verdens øjne for krigen i Syrien. Derfor er det forfærdeligt, at man ikke giver de afviste syrere opholdstilladelse og et fornuftigt livsgrundlag,« siger Andreas Kamm, der gerne ser, at de danske myndigheder følger eksemplet fra Sverige, hvor alle syrere er garanteret tre års opholdstilladelse.

Dagens Gossip