Aggressiv S-urkraft indtager Erhvervs- og Vækstministeriet

Vejen til den i 2011 forventede ministerpost er blevet lidt mere kringlet end forventet for Henrik Sass Larsen. Men nu skulle den være der. Fredag afløser han Annette Vilhelmsen (SF) i Erhvervs- og Vækstministeriet.

»Jeg er glad i dag. Jeg er meget stolt over at blive udpeget til minister,« sagde en smilende Henrik Sass Larsen til TV 2 News fredag morgen.

Men det er ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, ikke altid de store smil, som S-profilen er kendt for.

»Henrik Sass Larsen er kendt for at være en pågående, hård og markant, måske lidt aggressiv, politiker, som kender sit eget parti helt ind til kernen, og som vil være med til at sørge for, at regeringen får en skarpere profil, og så tror jeg, at han bliver en af de ministre, som får som en særlig opgave at forsøge at udfordre Venstre meget mere fremover. Desuden ser jeg ham som en uvurderlig brik for Helle Thorning-Schmidt i spillet om at tilbagevinde vælgernes gunst. Han skal i høj grad prøve på at vinde de mange vælgere, som er flygtet, tilbage,« siger Thomas Larsen.

Da Berlingske lavede en portræt af Henrik Sass Larsen i maj 2013 beskrev flere af kilderne ham som en »Socialdemokratisk urkraft« og han - og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) - fik rosende ord med fra en af de unge socialdemokrater.

»Henrik og Mette er begge båret af ideologi og udstyret med et indre socialdemokratisk kompas. Man kan simpelthen mærke dem, og det kan jeg godt lide,« siger Jacob Bjerregaard (S), der er udlændinge- og integrationsordfører.

Grunden til at Henrik Sass Larsen ikke blev minister for snart to år siden, da Helle Thorning-Schmidt og co. overtog magten skal som bekendt findes i en velbeskrevet korrespondance med en rocker.

Henrik Sass Larsen erkender offentligt, at det var forkert af ham at svare på en SMS fra Bandidosrockeren kaldet Suzuki Torben, som han var blevet fotograferet sammen med i maj, da han satte sig ved et cafébord, hvor Henrik Sass Larsen sad sammen med sin gamle ven, den lokale Køge-politiker Tommy Kamp. Men eksperter sætter spørgsmålstegn ved, om det er nok til, at en mand kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Det viser sig senere, at det er forkert, når departementscheferne har givet Henrik Sass Larsen indtryk af, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes som minister. En udlægning, som statsminister Helle Thorning-Schmidt ellers også først giver udtryk for, men som hun senere korrigerer. Det er statsministeren alene, der tager beslutningen om, hvem hun vælger at udnævne til minister. Det har ført til spekulationer om, hvorvidt Thorning ofrede Sass, fordi hun frygtede, at der faktisk var mere at komme efter, eller om hun også fejlagtigt troede, at han skulle sikkerhedsgodkendes.

Men Henrik Sass Larsen bærer ikke nag.

»Thorning kunne ikke have hjulpet mig i den situation. Der har jeg ikke noget at bebrejde,« sagde Henrik Sass Larsen til Berlingske i maj.

Henrik Sass Larsen er vokset op på Vestegnen med en ufaglært mor, hvis kæreste bankede ham, så Henrik Sass Larsen første gang kom på børnehjem som 12-årig. Da han var 17 år begik hans far selvmord, men nogle år forinden fandt Henrik Sass Larsen ro hos en plejefamilie, der var en kammerats forældre. Det er en historie, han ikke selv bryder sig om at dvæle ved. Ikke desto mindre er hans brud med den barske livsbane, noget der afføder respekt blandt mange socialdemokrater på Borgen.

»Man kan mærke, at Henrik Sass Larsen kommer fra en baggrund, hvor han har måtte kæmpe sig frem til det, han er i dag. Han er en overlever også i politik. Han er gået fra at være kommende finansminister til at blive banket helt tilbage til begyndelsen og sidde blandt os andre i Sibirien. Men han er vendt tilbage for at styre partiet på rette vej. De færreste ville kunne klare den tur, han har været ude på. De fleste ville være knækket,« siger Leif Lahn Jensen (S), der er arbejdsmarkedsordfører og sidder i kaffeklub med Henrik Sass Larsen.

Selv konstaterer Henrik Sass Larsen blot »at det må være slut med den barndom«.

»Hvad skal jeg bruge det til … at dvæle ved fortiden. Alle mennesker oplever dårlige ting. Det afgørende er at komme videre og komme over det. Sådan er jeg indrettet.«

Dagens Gossip