Akademikere uddannes til arbejdsløshed

Sådan lyder meldingen fra den store faglige organisation Akademikerne, der i forbindelse med en ny opgørelse af ledigheden blandt dimittender kan konstatere, at den i juni var på hele 32,1 procent, hvilket svarer til 4.639 uden job. Sidste år var ledigheden på samme tid 29,5 procent, og tilbage i juli 2008 var der blot omkring 1.300 arbejdsløse dimittender. I 2003 og i begyndelsen af 1990erne var ledighedsprocenten omkring 35 procent.

Den negative udvikling bliver af organisationen forklaret med, at kommunerne ikke gør nok for at matche de ledige akademikere med små og mellemstore virksomheder. Men økonomisk lavkonjunktur og rekord mange kandidater fra universiteterne bidrager ifølge Akademikerne også til udviklingen.

»Det er meget alvorligt nu. Ledigheden er ved at være på samme niveau, som da den var højest sidste gang. Der er nødt til at blive sat endnu mere ind i forsøget på at skabe nye jobåbninger. Der kommer mere end 10.000 nye akademikere på jobmarkedet i de her år, og det betyder, at der er brug for at få skabt 10.000 nye job. Men de er der ikke,« siger sekretariatschef Jens Mølbach fra Akademikerne. Han fortsætter:

»Der, hvor der er mulighed for at skabe nye job, er primært i små og mellemstore virksomheder. Derfor handler det om, at kommunerne, der har ansvaret for beskæftigelsesindsatsen, øger indsatsen over for disse virksomheder«.

Næsten 39 procent af de ledige dimittender bor i København, og selv om kommunen ifølge Jens Mølbach »har erkendt, at den skal gøre mere ved dimittendledigheden, kan den sagtens gøre endnu mere«.

Beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Anne Mee Allerslev (R), kalder dimittendledigheden »et stort problem for den enkelte og for samfundet«.

»Det betyder også, at vi har prioriteret flere indsatser højt, som kan gøre noget ved problemet. Vi har for eksempel lige startet et nyt samarbejde med universiteterne om, at de studerende starter deres jobsøgning allerede på universitetet,« skriver Anne Mee Allerslev i en mail til Berlingske.

På spørgsmålet om, hvilke andre initiativer man fra kommunens side har sat i gang for at bringe ledigheden ned, svarer borgmesteren:

»Vi har allerede flere ting i gang. Vi har blandt andet lavet et karrierecenter, hvor vi samarbejder med alle a-kasserne, så vi kan specialisere os i at hjælpe de ledige akademikere«.

Ifølge Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), bekræfter de nye tal, at ledigheden rammer mange faggrupper.

»Vi står over for en stor opgave med at sikre, at der er arbejde til de mange unge akademikere, der brænder for at komme i gang efter deres uddannelse,« siger han:

»Men kommunerne kan også gøre mere. Måske ved at blive bedre til at samarbejde på tværs. Der er givetvis nogle af kommunerne i udkantsområderne, der ikke er så vant til at skulle få denne type ledige i arbejde«.

Han tilføjer, at akademikerledigheden vil indgå i diskussionerne, når regeringen i løbet af efteråret skal se nærmere på en reform af den nuværende beskæftigelsesindsats.

Formanden for Danske Universiteter, Jens Oddershede, anerkender, at universiteterne kan blive bedre til at forberede de studerende til et arbejdsliv efter studierne.

»Det er klart, at en ledighed på 32 procent er for høj. Vi kan gøre det bedre. Vi har også en interesse i, at vores kandidater kommer i job, når vi sender dem på gaden,« siger han:

»Det, vi blandt andet kan gøre og allerede gør, er at hjælpe de studerende med at komme mere i kontakt med arbejdsgiverne i løbet af studierne. Sådan noget som praktik i studietiden, mere erhvervsorienteret fagsammensætning og så videre er allerede sat i system på flere universiteter. Og måske skal vi også have et vist ansvar for dem, i form af karrierevejledning, lige når de er færdige«.

Samlet set er ledigheden blandt akademikere på 4,8 procent ifølge tal fra organisationen Akademikerne. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 11.000 ledige fra første til andet kvartal i år. Det betyder, at ledigheden er nede på 6,9 procent i aldersgruppen 15 til 64 år.

Dagens Gossip