Aktieanalytiker: Voldsomt fald er kortvarig knockout

Aktiemarkederne verden over bløder, og det danske C20 Cap-indeks har haft det største fald på en enkelt dag, siden indekset blev lanceret i 2011. Faldet sluttede på 4,7 procent, da børsen lukkede klokken 17.00.

Alligevel skal danskere, der har sat sparepengene i aktier, ikke gå i panik.

- Hav is i maven, lyder det fra seniorstrateg Tine Choi fra Nordea.

Ifølge hende skyldes den voldsomme aktiemandag, at investorerne har smittet hinanden med frygt for økonomien langt mod øst.

- Det har været en dag præget af panikfald. Nervøsitet og usikkerhed efter alt det, der er sket i Kina, hvor regeringen har forsøgt at stoppe aktiefaldet. Det har spredt sig til de vestlige markeder, hvor alt og alle har fået en på tuden.

De mange bekymringer for det kinesiske marked er ikke uden grund. Kina er verdens andenstørste økonomi, og ryger de i recession, trækker de resten af verdens markeder med sig.

Men så stor en kinesisk nedtur, tror Tine Choi ikke på lige nu. Hun opfordrer derfor investorer til at lukke øjnene for en stund og tro på, at markederne retter sig op igen:

- Der er stadig fornuftig økonomisk vækst i Europa og fornuftig vækst i USA. Vi tror ikke på en kinesisk recession, det her fald er psykologi og stemningsdrevet, siger Tine Choi.

Hun anbefaler, at man hverken køber eller sælger flere aktier end planlagt.

Den dårlige stemning på aktiemarkedet skal man dog ikke regne med forsvinder lige med det samme. Det sker først, når der kommer konkrete tegn på bedring i Kina:

- Det er klart, at det vi alle sammen søger efter lige nu, det er en eller anden form for bekræftelse fra Kina om, at tingene altså ikke er så slemme, som vi alle sammen har en følelse af.

Den søgen kan sagtens vare indtil næste uge, hvor kineserne kommer med nye officielle tal.

/ritzau/

Dagens Gossip