Aktiehandlerne forbereder sig på brexitstorm

Aktieejere høj som lav, store som små, vågner fredag op til resultatet af Storbritanniens afstemning om landets fortsatte medlemskab af EU. Derfor forbereder aktiebordene i bankerne Danmark over sig på en travl, travl dag.

Forlader Storbritannien EU, er der udløst enorm usikkerhed. Ikke bare om fremtiden for det europæiske samarbejdes andenstørste økonomi, men om hele det indre marked, Londons status som finansielt centrum og den politiske sammenhængskraft i EU.

Lige meget hvilken vej valget går, betyder det, at aktieporteføljer verden over skal have en gennemgang.

- Vi har alle mand på arbejde, for det bliver helt sikkert en af de travleste dage på året for os, siger chefaktiehandler hos Danske Bank Mads Zink.

- Der kan selvfølgelig ikke handles aktier, før markedet åbner klokken ni, men vi kommer langt tidligere ind, så vi kan forberede os på konsekvenserne og hjælpe vores kunder, siger han.

Mens der bliver mødt tidligt hos både Danske Bank, Nordea og Sydbank, er der ingen af de tre, der vælger at holde sig vågne hele natten.

- Vi kommer ind tidligt, tidligt fredag morgen. Men de endelige resultater kommer ikke før ved fem-seks tiden fredag.

- Før det vil meldingerne være misvisende, fordi det vil være resultater fra landområderne, der er notorisk EU-skeptiske, siger Christian Thatje, senioraktiehandler hos Sydbank.

Når det endelige resultat er landet, vil Nordea være klar til at tage imod de forventet mange kunder, der har behov for at handle aktier.

- Vi kommer til at være i højeste beredskab. Det er en stor begivenhed, så vi kommer til at have en stribe ting, vi skal gøre for at klæde vores kunder på. Vi har folk på fra klokken fem om morgenen, siger aktiehandler i Nordea Jesper Bamberger.

Ifølge Danske Banks Mads Zink er det ikke blot aktionærer, der vil rykke rundt i porteføljen, som vil stå i kø for at handle fredag morgen.

- Vi handler meget med institutionelle kunder. Med den usikkerhed, der har været op til valget, er mange trådt et skridt tilbage for at afvente resultatet.

- Så meget af den handel, der burde have været de sidste par uger, er blevet udskudt. Bare det, at usikkerheden om resultatet er væk, vil give en masse aktivitet, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip