Aktiemarkedet byder historisk rentestigning velkommen

Der var på forhånd frygt for, hvad det ville betyde for aktiemarkederne, da den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, onsdag aften hævede USA's renter for første gang i ni år. Frygten er dog lagt i graven og handlere og investorer har fundet købelysten frem.

Stigningerne dominerede i USA og Asien, hvor de toneangivende indeks steg med over en procent. Den bølge er fortsat til Danmark, hvor det toneangivende C20 Cap-indeks stiger med små to procent efter en lille times handel.

- Rentestigningen var ventet, så det rigtigt positive var det, Janet Yellen sagde bagefter. Her beroligede hun markederne med, at renten ikke vil blive sat aggressivt op, og at centralbanken stadig holder øje, siger chefrådgiver hos Nordea Michael Borre og fortsætter:

- Samtidig er der lettelse over, at vi nu har fået rentestigningen. Det har vi talt om og spekuleret over meget længe. Så lidt ligesom et besøg hos tandlægen, der nu er overstået.

Den positive indgangsvinkel til onsdagens rentestigning er, at det betyder, at den amerikanske centralbank har så megen tiltro til økonomien, at den føler sig tryg ved, at en rentestigning ikke kan afspore opsvinget.

- Centralbanken hævede renten, fordi de vurderer, at betingelserne om en yderligere forbedring på arbejdsmarkedet er på plads, og at de er rimeligt sikre på, at inflationen stiger op mod målsætningen. Yellen var ganske positiv på vækstbilledet. Specielt indenlandsk efterspørgsel, skriver Jyske Banks seniorøkonom Kim Fæster torsdag morgen.

Onsdagens rentestigning var den første i ni år fra USA's centralbank, der i kølvandet af finanskrisen indførte nulrenter og pengepolitisk stimulus for at sætte gang i økonomien.

Rentestigningen indleder dermed en ny æra for finansmarkederne, der igen skal vende sig til andet end nulrenter.

/ritzau/

Dagens Gossip