Aktieoptur på vej efter kinesisk rentesænkning

Aktionærernes fornyede optimisme fik endnu et nøk opad, da den kinesiske centralbank tirsdag meddelte, at man sænker den etårige rente med 0,25 procentpoint.

Den etårige udlånsrente sænkes til 4,6 procent, mens indlånsrenten sænkes tilsvarende til 1,75 pct.

Det er femte gang siden november sidste år, at kineserne sænker renten.

Samtidig blev bankernes reservekrav også sænket med 0,5 procentpoint, og det er godt nyt for investorerne.

De reagerede også med det samme og sendte aktiekurserne op over hele verden.

I Danmark steg C20 Cap-indekset med cirka ét procentpoint, da nyheden slap ud. Aktieindekset lå i forvejen til en stigning på mere end tre procent, men tog yderligere et hop til et plus på 4,3 procent.

Først på eftermiddagen tirsdag var Londons FTSE 100 indeks steget med 3,53 procent, CAC 40 i Paris steget med 4,58 procent og DAX 30 i Frankfurt klatret med 4,28 procent, skriver nyhedsbureauet AFP.

De tre førende børser lukkede ellers mandag med fald på respektive 4,67, 4,7 og 5,35 procent midt i et globalt megasalg af aktier, som kappede mange milliarder af værdien af aktiemarkederne.

Andre steder i Europa er børserne også vendt tilbage i sort efter den blodrøde mandag. Børsen i Milano noterer en stigning på 4,54 procent, 4,64 procent i Amsterdam, 4,36 procent i Lissabon.

Markedet i Athen blev europæisk højdespringer med en stigning på 7,09 procent i forhold til faldet på 10,54 procent på den såkaldte sorte mandag.

Investorerne blev mandag grebet af panik på grund af udsigten til en uventet opbremsning i den kinesiske økonomi, der har vist svaghedstegn hen over sommeren. Rentesænkningen har derfor givet den et tiltrængt spark.

Den forventede vækstrate på syv procent ser ud til at blive svær at nå, og markederne har reageret tilsvarende ved at sende de kinesiske aktier i rødt.

Centralbanken har senest forsøgt sig både med en devaluering af den kinesiske valuta, yuan, ligesom man også har pålagt pensionsfonde at foretage støtteopkøb af aktier for at bremse kursfaldene.

Begge dele har indtil videre haft begrænset effekt.

/ritzau/

Dagens Gossip