Aktieudbytte trækker betalingsbalancen ned i april

Ekstraordinære udbetalinger af aktieudbytte betyder et dyk i overskuddet på betalingsbalancens løbende poster i april.

Overskuddet lød på 6,1 milliarder kroner, hvilket er 7,5 milliarder kroner mindre end i marts, oplyser Danmarks Statistik.

Det skyldes især et fald i indkomst på 6,8 milliarder kroner som følge af de ekstraordinært høje udbyttebetalinger fra aktier i april, lyder det fra statistikbanken.

Trods mindre overskud i april er den overordnede tendens fortsat, at overskuddet vokser, siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, i en kommentar.

- Overskuddet på betalingsbalancen svinger en del fra måned til måned, og ser man på perioden januar-april i år og sammenligner med samme periode sidste år, så er overskuddet steget fra 33,7 milliarder kroner til 43 milliarder kroner, skriver han.

Fra marts til april faldt overskuddet på varer med 1,5 milliarder kroner, mens overskuddet på tjenester steg 0,7 milliarder kroner. Underskuddet på løbende overførsler blev mindsket med 0,3 milliarder kroner.

Ifølge Steen Bocian løber overskuddet på betalingsbalancen op i 127 milliarder kroner over det seneste år, og det svarer til 6,7 procent af BNP.

- Et så stort overskud på betalingsbalancen er strengt taget en strukturel udfordring. Med en fastkurspolitik skal man helst have nogenlunde balance på pengestrømmene til og fra udlandet. Det har vi bestemt ikke i Danmark, skriver Steen Bocian.

Han vurderer, at et for stort overskud på betalingsbalancen giver et opadgående pres på kronen.

/ritzau/

Dagens Gossip