Aktivister indsat som borgmestre i Madrid og Barcelona

Skrevet af admin

14/06/2015

Dagens topnyheder

Den tidligere dommer Manuela Carmena, som var en frontfigur i den spanske protestbevægelse Indignados, blev lørdag taget i ed som ny borgmester i Madrid.

Dermed er det slut med 24 års konservativt styre i den spanske hovedstad.

- Jeg lover, at jeg på loyal vis vil respektere de forpligtelser, der er forbundet med at være borgmester i Madrid, sagde den 71-årige Carmena.

Hendes venstreorienterede parti, Ahora Madrid, indgik en alliance med Socialistpartiet, efter det regerende konservative parti oplevede massiv tilbagegang ved sidste måneds lokalvalg.

- Vi er i Madrids borgeres tjeneste. Vi vil regere ved at lytte. Vi ønsker, at de skal kalde os ved fornavn, sagde Manuela Carmena ved sin indsættelse.

Den nye borgmester lovede i valgkampen, at hun vil gå i krig mod korruption, udbygge den offentlige transport, øge den økonomiske hjælp til fattige familier og skære borgmesterens årsløn ned til 45.000 euro (336.000 kroner) - under halvdelen af, hvad den er i dag.

Senere på dagen blev Ada Colau, der som aktivist har kæmpet imod, at spanierne blev sat på gaden under finanskrisen, indsat som borgmester i landets næststørste by, Barcelona.

Hun sikrede sig posten med to tredjedeles flertal i det nye byråd.

Begge de to nyslåede borgmestre har opbakning fra Podemos-partiet, der opstod ud af Indignados-bevægelsen.

Indignados - som betyder "rasende" på spansk - opstod i Spanien, da konsekvenserne af finanskrisen begyndte at stå klar for spanierne i form af blandt andet store offentlige besparelser, drastisk stigende arbejdsløshed og et øget antal familier, der blev sat på gaden.

/ritzau/AFP