Aktivister kræver erstatning efter besøg af Kinas præsident

Skrevet af admin

22/06/2015

Dagens topnyheder

Københavns Politi er blevet stævnet ved retten, fordi politiet angiveligt hindrede demonstranter i at ytre og forsamle sig frit under et besøg af Kinas præsident.

Det er Støttekomiteen for Tibet, som har anlagt retssagen mod politiet.

Sagen drejer sig om politiets håndtering af demonstranter, da Kinas daværende præsident, Hu Jintao, i juni 2012 kom på officielt besøg.

Nogle gruppevogne blev kørt hen foran demonstrationen på Højbro Plads. Dette betød, at præsidenten blev forhindret i at se tibetanske flag og de forsamlede mennesker.

Og dermed blev demonstranternes ret til at ytre sig og forsamle sig krænket, hævdes det i stævningen.

På grund af den påståede overtrædelse af grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention skal politiet til lommerne, lyder kravet.

Ordensmagten bør betale 20.000 kroner til to enkeltpersoner, hvis rettigheder angiveligt blev trådt under fode, står det i stævningen.

I forvejen endevendes forløbet i en anden retssag. Den handler om, hvorvidt politiet ulovligt frihedsberøvede flere mennesker, der ville demonstrere.

Byretten har sagt, at én ud af seks blev udsat for et ulovligt indgreb. I Kongens Have blev han tilbageholdt i en times tid af flere betjente. Årsagen var, at han viftede med Tibets flag, som er forbudt i Kina, har han fortalt.

Denne retssag ruller videre. I efteråret bliver det Østre Landsrets tur til at vurdere politiets dispositioner.

Flere aktivister har fortalt, at betjentene havde svært ved at acceptere, at Tibets flag blev set på de københavnske gader 15. juni 2012.

For eksempel blev en kvinde ført bort fra Langelinie.

I politiets sagsregister står der om kvinden, at "hun ønskede at vise det tibetanske flag til den kinesiske præsident."

Dette er imidlertid ikke korrekt, har en betjent forklaret. Årsagen til anholdelsen var i stedet, at kvinden var mistænkt for narkotika, har betjenten sagt.

Under sagen har politifolk berettet, at kinesiske sikkerhedsfolk forlangte, at der ikke var tibetanske flag til stede.

Betjentene skal have sagt til kineserne, at det er tilladt at vifte med flaget i Danmark.

/ritzau/