Aktivister tiltalt for at hacke højrefløjen

Syv personer med relation til en venstreorienteret gruppering er blevet tiltalt i en sag om politisk hacking, vold og hærværk.

De tiltalte er ifølge anklageskriftet personer med tilknytning til et såkaldt researchkollektiv ved navn Redox, som i knap fire år frem til begyndelsen af 2010 har hacket oplysninger om 6000 personer samt foreninger fortrinsvis med tilknytning til højrefløjen.

Det drejer sig om passwords, e-mail-korrespondancer og referater. Oplysningerne er blevet opført i et register og delt på en computerserver, oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas:

- Dette er en alvorlig sag, fordi den handler om systematisk overvågning og registrering af en masse mennesker - alene ud fra deres politiske tilhørsforhold, siger hun i en pressemeddelelse.

- Desuden er de indsamlede oplysninger tilsyneladende i enkelte tilfælde blevet brugt til at udpege ofre for overfald og hærværk, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Det har tidligere været fremme i offentligheden, at de nu tiltalte var under mistanke for at have overtrådt en af terrorbestemmelserne i straffeloven. Men det har efterforskningen og den juridiske vurdering ikke kunnet underbygge.

- Vi mener ikke ud fra de oplysninger, der er kommet frem under efterforskningen, at kunne føre bevis for, at straffelovens paragraf 114f er overtrådt, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Derfor lyder tiltalen ikke på terror, men derimod hacking af oplysninger om personer på grund af deres politiske tilhørsforhold, oplyser statsadvokaten.

Straffesagen omfatter i alt syv personer, hvoraf de fire er tiltalt for hackingen. De resterende tre er tiltalt for vold eller hærværk.

Blandt andet havde den ene del i et voldsomt overfald på Nørreport Bodega i København i oktober 2009. Her blev tre personer overfaldet med flere spark og slået i hovedet og på kroppen med flasker.

/ritzau/

Dagens Gossip