Akutjob giver ret til ny dagpengeperiode

De formodentlig tusindvis af danskere, der står til at løbe tør for dagpenge i den kommende tid, kan nu se frem til at komme i job.

Regeringen og arbejdsgiverne er nemlig blevet enige om at reservere 12.500 såkaldte akutjob til lige netop dem.

- Der er mange mennesker, der på en gang risikerer at have opbrugt deres dagpengeret. Dem giver vi nu en håndsrækning, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Der er tale om en midlertidig ordning, som sandsynligvis bliver målrettet dem, der løber tør for dagpenge fra november og i løbet af 2013.

Spørgsmål: Hvorfor skal folk, der mister deres dagpengeret i lige netop denne periode, særbehandles?

- Fordi der er en ekstraordinær situation, hvor rigtig mange på en gang risikerer at miste deres dagpengeret. Det gør, at vi skal skabe en ekstraordinær løsning med de her 12.500 akutjob, forklarer Helle Thorning-Schmidt.

Hun understreger, at det er helt almindelige stillinger inden for kommuner, regioner og den del af det private erhvervsliv, der hører under Dansk Arbejdsgiverforening.

- Det er rigtig mange job, og det gode ved dem er, at det er helt ordinære job. Man kan bruge dem til at genoptjene dagpengeret, siger statsministeren.

Hun afviser, at der er tale om en jobgaranti, som Enhedslisten har ønsket for at lægge stemmer til finansloven.

- Vi kan ikke give nogen garanti, men det er et solidt skridt i den rigtige retning, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det er både de offentlige arbejdsgivere i kommuner og regioner samt de private arbejdsgivere i Dansk Arbejdsgiverforening, der har forpligtet sig til at skaffe de 12.500 job.

Statsministeren siger, at hun er imponeret over, at arbejdsgiverne viser stort samfundsansvar.

- Det kvitterer vi kontant for, ved at man kan få op til 25.000 kroner, når man opretter akutjob. Det er en vigtig ting, at vi i Danmark har arbejdsgivere, som er parate til at tage det store ansvar, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt.

Udgifterne til akutjobbene løber ifølge Ritzaus oplysninger op i 115 millioner kroner, som skal findes på finansloven. Det er kun de private arbejdsgivere, der vil få den kontante bonus for at ansætte ledige, der er truet af dagpengestop.

Til sammenligning præsenterer LO i dagens udgave af Politiken seks løsningsforslag, der tilsammen vil koste over 600 millioner kroner.

Helle Thorning-Schmidt afviser ikke, at der kan komme yderligere tiltag for at hjælpe de ledige.

- Vi overvåger hele tiden situationen. Det her er et stort skridt og et stærkt tiltag, og det lægger sig selvfølgelig oven i de mange andre tiltag, vi har taget for at hjælpe de arbejdsløse, siger statsministeren.

 

Dagens Gossip