Akutjob redder ikke akutledige

Det viser en omfattende, landsdækkende kortlægning af samtlige opslåede akutjob, som analysefirmaet Kaas & Mulvad har gennemført for Ugebrevet A4.

Forbundsformand for de ufaglærte og kortuddannede i 3F, Poul Erik Skov Christensen, kalder de nye tal en katastrofe, der kalder på hurtig politisk handling fra regeringen.

»Jeg vil betegne det som utrolig trist og helt katastrofalt, at det ikke i højere grad er lykkedes at få ledige i målgruppen matchet med de akutjob, der er udbudt. Og jeg synes især, at de her tal bør lægge op til ganske alvorlige overvejelser i regeringen om, hvordan fanden man har tænkt sig at komme igennem anden halvdel af i år i forhold til de tusindvis af mennesker, der mister dagpengene og deres håndtag i arbejdsmarkedet,« siger han.

Regeringen er blevet kritiseret for ikke at følge op på akutjob-ordningen ved løbende at forlange indberetninger fra arbejdsgiverne om, hvem de ansætter i de opslåede akutjob. Men med svar fra arbejdsgivere bag 2.024 akutjob i A4-undersøgelsen kan effekten af ordningen nu måles.

Ifølge A4-undersøgelsen er kun 14 procent, mindre end hvert syvende, af de opslåede akutjob i dag blevet besat af en langtidsledig på vej til at falde ud af dagpengesystemet.

Alt i alt har der ifølge Ugebrevet A4s kortlægning været opslået 23.463 akutjob på jobnet.dk, siden ordningen blev lanceret for et halvt år siden. Og hvis kun 14 procent af samtlige opslåede akutjob er besat med en akutjob-berettiget, svarer det til, at der kun er ansat 3.300 langtidsledige i et akutjob.

I lyset af den fejlslagne akutjob-ordning opfordrer 3F-formand Poul Erik Skov Christensen regeringen til snarest at komme med nye initiativer målrettet de ledige.

»Regeringen bliver nødt til at gå i tænkeboks og finde ud af, hvordan man kan gøre det bedre end det her initiativ, der kun har virket i begrænset omfang. Regeringen kommer til at stå i den situation, at ethvert politisk initiativ fra sommerferien og resten af året vil blive klemt i det bulder af historier om folk, der falder ud af dagpengesystemet. Det er man nødt til at forholde sig til politisk,« mener Poul Erik Skov Christensen.

Han tilføjer, at også Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har et politisk ansvar for at komme de udfaldstruede til undsætning, fordi det var dem, der i sin tid sammen med Radikale var bannerførere for at stramme dagpengereglerne.

Dagens Gossip