AL: Karensperioder vil mindske mistillid til politikere

Skrevet af admin

23/12/2015

Dagens topnyheder

Tilliden til politikerne er ikke ligefrem tårnhøj, og den bliver ikke bedre af, at ministre kan skifte direkte fra Christiansborg til det private erhvervsliv. Med det argument vil Alternativet indføre karensdage for ministre.

- Vi har jo set det flere gange, når toppolitikere eller topembedsmænd går fra politik til det private erhvervsliv. Så kommer diskussionen om sammenblanding af interesser. Derfor synes vi, det er fornuftigt at se på, hvordan vi kan undgå det, så der er helt rene linjer, siger politisk ordfører Rasmus Nordqvist til Ritzau.

I kølvandet på tidligere finansminister Bjarne Corydons (S) exit fra dansk politik til et topjob i konsulenthuset McKinsey har også Enhedslisten og SF efterspurgt karensdage.

Rasmus Nordqvist har ikke noget bud på, hvordan sådan en "afkølingsperiode" konkret skal skrues sammen, men den skal sikre gennemsigtighed.

- Speciel viden eller indsigt skal ikke kunne misbruges. Når man har siddet som minister har man en unik indsigt og viden, og det skal selvfølgelig ikke kunne misbruges i det private.

Spørgsmål: Risikerer man ikke med karensperioder at få flere levebrødspolitikere?

- Jo, det skal man tage højde for og finde en løsning, der giver mening. Man bliver også nødt til at se på, hvordan man kompenserer for det, siger Rasmus Nordqvist.

Han understreger, at han ikke har mistillid til Bjarne Corydon:

- Det er dejligt for ham, at han har fået et job, han gerne vil have, siger den politiske ordfører og afslutter:

- Men når man sidder som minister eller topembedsmand, har man en helt særlig viden, når man ryger videre. Og der skal ikke være mistanke om, at det er blandet sammen.

/ritzau/