Al-Qaeda-leder opfordrer syriske oprørere til enighed

I en lydoptagelse opfordrer den øverstbefalende i terrorbevægelsen al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, de islamistiske oprørsgrupper i Syrien til at stoppe med at bekrige hinanden. I stedet bør oprørsgrupperne etablere et råd, der skal løse deres stridigheder.

- Vi opfordrer alle vores brødre i alle jihadist-grupper til at arbejde hen mod en afslutning af oprøret, som kun Gud ved, hvad vil føre til, siger Ayman al-Zawahiri på den fem minutter lange optagelse, der onsdag aften blev lagt ud på YouTube.

Nyhedsbureauet Reuters har ikke fået bekræftet, at stemmen på lydoptagelsen tilhører al-Zawahiri, men der er en klar lighed med al-Qaedas topleder, der overtog posten efter Osama bin Laden.

Den private organisation Syriens Observatorium for Menneskerettigheder siger torsdag, at mindst 1395 jihadister med tilknytning til al-Qaeda samt andre oprørere er blevet dræbt i kampe mod hinanden siden årsskiftet.

Gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten (ISIL), som har tilknytning til al-Qaeda, har siden 3. januar udkæmpet blodige kampe med andre oprørsgrupper.

Opfordringen fra Ayman al-Zawahiri sker samtidig med, at repræsentanter fra den syriske opposition og præsident Bashar al-Assads regime mødes sammen med en lang række af verdens ledere til fredskonferencen Geneve II i Schweiz.

Konferencen blev indledt onsdag, og fredag flytter fredsmødet videre til Geneve, hvor de direkte forhandlinger begynder.

I sidste uge opfordrede den militante islamistiske gruppe Nusra Fronten til våbenhvile mellem fraktioner af den syriske opposition, som den seneste tid har bekriget hinanden i den nordlige del af Syrien.

I byerne Aleppo og Idlib og andre steder i det nordlige Syrien er konflikten mellem moderate og rabiate islamister eksploderet.

Moderate er vrede over, at islamisterne forsøger at indføre sharia-lov og påtvinge befolkningen deres livssyn.

Flere end 130.000 mennesker har ifølge FN mistet livet, siden den syriske borgerkrig brød ud i foråret 2011. Flere millioner både internt og eksternt er drevet på flugt af den blodige krig.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip