Alarm i Fukushima: Atomkraftværk lækker radioaktivt vand

En japansk regeringstalsmand siger, at omkring 300 ton forurenet vand lækker ud i havet dagligt fra det ødelagte Fukushima Daiichi atomkraftværk.

Det forurenede vand er strømmet ud i Stillehavet i de seneste to år, siger en embedsmand fra det japanske industriministerium til journalister onsdag.

Udtalelsen kommer efter, at premierminister Shinzo Abe tidligere onsdag lovede, at den japanske regering vil gøre mere for at gå ind i arbejdet med inddæmme det radioaktive vand, der lækker ud.

Abe beordrede ministeren for økonomi, handel og industri til at tage vandsituationen meget alvorligt og sikre, at værkets operatør, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), foretager det nødvendige for at rydde op efter sig.

- En stabilisering af Fukushima-værket er vores udfordring. Særligt er det forurenede vand et vigtigt emne, og det har givet anledning til en del offentlig opmærksomhed, sagde Abe på et møde med regeringens krisehåndteringsgruppe.

Abe, hvis Liberale Demokratiske Parti ønsker at genoptage driften af landets lukkede reaktorer, hvis der kan garanteres for deres sikkerhed, sagde, at oprydningen ikke længere kunne overlades til Tepco alene.

Premierministeren opfordrede til hurtige og stabile foranstaltninger, hvad angår det giftige vand. Tepco har tidligere talt om de stigende niveauer af kræftfremkaldende materialer i grundvandsprøver fra Fukushima.

Oprydningen efter Fukushima-havariet ventes at tage 40 år og koste mere end 11 milliarder dollar (knap 62 milliarder kroner).

Embedsmanden siger også, at regeringen har planer om at begrænse udslippet af lækken til 60 ton dagligt allerede i december.

Atomkraftværket blev alvorligt ødelagt i forbindelse med et voldsomt jordskælv og en efterfølgende tsunami i marts 2011.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip