Alarmerende tal: Vi nærmer os en milliard fede

Skrevet af admin

11/10/2015

Dagens topnyheder

FN's målsætning om at begrænse fedme-relaterede sygdomme som for eksempel diabetes vil ifølge en ny undersøgelse ikke blive opfyldt.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

En ekspert advarer om, at de store, globale fødevarevirksomheder er så skarpe til at udbrede deres produkter, at vestlige landes madvaner bliver spredt til alle kontinenter.

Og dermed bliver de såkaldte livsstilssygdomme på grund af overvægt også mere almindelige.

Direktøren for det internationale selskab for fedmeforskning, World Obesity, Tim Lobstein, giver de store fødevareproducenter skylden.

- Deres markedsføringsstrategi er at trænge længere og længere ind i udviklingslande og finde måder at øge deres markedsandel på selv blandt befolkninger med de laveste indkomster, siger han til The Guardian.

Inden der er gået ti år, ventes næsten en milliard af klodens voksne befolkning at bære rundt med for stor en kropsvægt, viser den seneste opgørelse fra World Obesity.

Stigningen i forekomsten af diabetes, hjertesygdomme, kræft og andre lidelser, som ofte tilskrives fedme, har i årtier bekymret sundhedseksperter. I 2011 besluttede FN på baggrund af den foruroligende vækst at gribe ind.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fik til opgave at opstille mål for at nedbringe vægtforøgelsen i den globale befolkning.

WHO kom frem til, at i 2025 må andelen af overvægtige eller diabetikere ikke være højere end niveauet i 2010.

Men de seneste opgørelser peger i retning af, at målsætningen langt fra bliver opfyldt.

I 2010 var 11,5 procent af alle voksne, eller 565 millioner mennesker, fede.

Allerede fire år senere var andelen steget til 13 procent eller 670 millioner.

World Obesity advarer om, at hvis den tendens fremskrives til 2025, vil 17 procent af alle voksne være fede.

Af disse vil 170 millioner være så kraftige, at de har behov for kirurgisk indgreb.

Hvis overvægtige føjes til antallet af fede, vil der ifølge WHO i 2025 være omkring 2,7 milliarder mennesker med overskydende vægt. I 2010 var der to milliarder.

/ritzau/