Alarmklokkerne ringer i Sverige efter boykot af dansk svinekød

Salget af dansk svinekød i Sverige er gået ned med 25 procent, efter en række kritiske historier om antibiotikaforbruget i dansk svineproduktion fik svenske forbrugere til at boykotte køb af svinekød fra Danmark.

Men det har vist sig at være en særdeles dårlig beslutning, viser en ny undersøgelse af SVT.

For samtidig med at importen af dansk svinekød er faldet, er der blevet importeret 86 procent mere fra andre lande som Tyskland og Polen, hvor antibiotikaforbruget er væsentligt højere end i Danmark. 

De kritiske historier om dansk svinekød har kørt i Sverige siden 2007, hvor importen er faldet med 25 procent, men forbruget af antibiotika i svin er fire gange højere i Tyskland end i Danmark.

- Det er lendige tal. Jo mere antibiotika vi giver til dyrene, desto større er risikoen for at vi får antibiotikaresistente bakterier, der kan påvirke voksne og børn, siger My Sahlman, der er dyræge ved den svenske landbrugsorganisation LRF, til SVT. 

Og det er ikke kun mængden af antibiotika, der er højere i Tyskland og Polen. I de lande bruger man også i højere grad bredspektret antibiotika, der øger risikoen for at udvikle resistens. 

Det største forbrug af svinekød fra Tyskland og Polen sker dog ikke i private hjem, men i storkøkkener og i supermarkedernes egne kødproduktioner. 

 

Dagens Gossip