Albanien rykker frem i EU-bussen

Skrevet af admin

24/06/2014

Dagens topnyheder

Albanien rykker nu et stort skridt fremad i EU’s venteværelse.

EU-landenes europaministre har på deres møde tirsdag i Luxembourg sagt god for, at balkanlandet skifter status fra ansøgerland til kandidatland. Beslutningen er truffet med ja-stemmer fra samtlige 28 nuværende EU-lande.

For et halvt år siden blokerede Danmark, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Holland for godkendelsen, selv om EU-Kommissionen for andet år i træk vurderede, at Albanien var klar.

Ifølge daværende europaminister, Nick Hækkerup (S), trådte Danmark på bremsen, især fordi man gerne ville have lidt længere tid til at få sikkerhed for, at den albanske regering gør en indsats mod korruption.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde på vej ind til tirsdagens møde, at tiden nu er inde til at give Albanien den eftertragtede titel.

- Det er vores vurdering, at Albanien nu har gennemført så mange reformer og taget så mange tiltag, at de bør tildeles kandidatstatus.

- Dermed ikke sagt, at de er blevet medlemmer af EU, for der er stadig lang vej. Og jeg vil lægge vægt på, at Albanien fortsætter med at tilpasse sig demokrati, tilpasse deres reformproces efter EU’s standarder, før de så bliver medlemmer. Men den proces kan godt starte nu, sagde Lidegaard.

Det sidste land, der helt indtil tirsdag tøvede med at sige ja, var Tjekkiet, der havde problemer med de albanske myndigheders behandling af et stort statsejet energiselskab. Det blev tirsdag morgen meddelt, at den strid var løst.

Den tyske minister, Michael Roth, lovede på vej ind til mødet også et tysk ja – men uden større entusiasme.

- Der er bestemt ingen automatik i processen, og det er helt klart, at Albanien må fortsætte konsekvent ad reformvejen. Uden demokratiske strukturer, uden en stabil retsstat, og uden uafhængige medier og retsvæsen og konsekvent korruptionsbekæmpelse, kan landet ikke blive medlem af unionen, siger Roth.

Albanien sendte sin medlemsansøgning til EU i 2009.

Europaministrenes beslutning skal formelt godkendes af EU-landenes stats- og regeringschefer. Det ventes at ske på EU-topmødet i Bruxelles på fredag.

/ritzau/