Aldrig-rygere kan også få rygerlunger

Rygerlunger er ikke længere forbeholdt rygerne.

For selvom tobakken er den vigtigste årsag til lungesygdommen Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) - også kendt som rygerlunger - vil hver femte KOL-patient udvikle den uden at have rørt tobakken.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet og Herlev Hospital, som har sammenlignet cirka 1500 aldrig-rygere med KOL og cirka 5000 nuværende eller tidligere rygere med sygdommen med 25.000 aldrig-rygere uden KOL.

- Fra en meget stor befolkningsundersøgelse har vi fundet frem til, at der er cirka 1500 med nedsat lungefunktion, som man ser det ved KOL. Og de havde aldrig røget tobak, siger professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Peter Lange.

Lungesygdommen KOL er det samme som at lide af nedsat lungefunktion, og det giver patienterne problemer med at trække vejret og en større risiko for at få lungeinfektioner.

Undersøgelsen har dog sammenlignet de aldrig-rygende KOL-patienter med de rygende, og uden tobakslungerne er KOL-sygdommen mildere. De aldrig-rygende slipper altså for sygdomme, som man ellers ser ved KOL som hjertesygdomme eller lungekræft.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Ifølge Peter Lange arbejder man nu videre med flere hypoteser for at finde årsagen til KOL hos aldrig-rygere.

- Fra starten udelukkede vi dem med astma fra undersøgelsen, for det kan også give anledning til dårlig lungefunktion, siger han.

- Men en af vores hypoteser er, at det måske er en tendens til at have astma uden egentlig at have fået diagnosen, som kan påvirke lungefunktionen til at ligne KOL. Det kunne altså være noget astma, man havde overset, tilføjer han.

I Danmarks Lungeforening er direktør Anne Brandt glad for, at undersøgelsen sætter fokus på KOL-tilfælde, som ikke skyldes rygning.

- Der har været meget stigmatisering omkring lungesygdomme og rygning, og derfor er det positivt, at undersøgelsen viser, at du kan blive lungesyg af andet end rygning, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip