Aleneangst tvinger unge til smartphonen

Mellem én og tre timer om dagen.

Så lang tid bruger en smartphone-ejer i gennemsnit på at gå på Facebook, snakke i telefonen, surfe på internettet og downloade apps.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Newspaq.

Især de unge er hooked på de smarte telefoner og bruger masser af tid på dem. Hver tredje ung mellem 18 og 29 år bruger mere end tre timer om dagen på deres smartphone.

Det overrasker ikke Anders Skov, der er internetsociolog og stifter af Center for Digital Dannelse.

- Det kan være svært at tage del i small-talken, hvis man f.eks. ikke har set den seneste Youtube-video eller billederne fra den sidste fest, der kører rundt på Facebook. Når alle de andre har set det - så skal du også se det. Vi stiller stigende krav til hinanden om at følge informationsstrømmen på Facebook. Og den tendens gør sig indtil videre primært gældende hos de unge, siger han til Newspaq.

Undersøgelsen fra Wilke viser, at tre ud af fire danskeren i dag ejer en smartphone.

Af dem, der har én, bruger knap halvdelen mellem én og tre timer om dagen på det lille vidunder. Godt 20 procent bruger mere end tre timer om dagen, mens resten anvender den under én time dagligt.

Ifølge Anders Skov er der stor forskel på, hvad danskerne bruger deres smartphones til.

- Hvis smartphonen er i hænderne på en businessmand, snakker han måske tre timer i telefon med en forretningspartner. Teenageren på 13 bruger tre timer på et spil, han lige har downloadet, mens der er en stor midtergruppe, der spiller lidt, mens ellers bruger smartphonen til Facebook og sms, siger han.

Einar Baldursson, arbejdspsykolog på Aalborg Universitet, ser en fare i overdreven brug af smartphones og især Facebook, fordi livet i cyberspace ikke kan erstatte virkelige oplevelser.

- Vi har et behov for at være sociale, men det er besværligt at være social. Her giver Facebook os en følelse af at være ønsket, vellykket og socialt attråværdig på en kunstig måde, og i mange tilfælde lider det virkelige liv under det, siger han til Newspaq.

Facebook er dog ikke en djævel, der bare skal udryddes, mener Einar Baldursson. Men Facebook lægger sig oven i en udvikling, hvor vi pålægger hinanden at være "anstrengt og hvileløst på", og det kan skabe stress, påpeger han.

- Følelsen af at være truet af en mulig forældelse og overflødiggørelse er en del af det, der pisker folk videre. Oven i det får vi Facebook og smartphones. Så kan vi i endnu højere grad øge presset i et liv, der i forvejen har mere end nok at byde på, siger Baldursson.

Anders Skov er ikke i tvivl om, at smartphonen er kommet for at blive, og at mediet vil gå fra at være et legetøj til et arbejdsværktøj.

- Fremtiden vil byde på mere og mere smartphone. Det vil være bydende nødvendigt for at indgå i arbejdsrelationer og f.eks. booke en tandlægetid eller interagere med det offentlige. Men om det fortsat vil være som telefon om ti år, eller om smartphonen bliver integreret f.eks. i brillen, det ved jeg ikke, siger Anders Skov.

 

Dagens Gossip