Aleppos indbyggere er vant til at bo i krigszone

Skrevet af admin

17/02/2016

Dagens topnyheder

I den centrale del af Syriens største by, Aleppo, kan man stadigvæk hver morgen se børn på vej i skole og voksne gå på arbejde.

Men det sker til lyden af skudvekslinger hvert femte eller tiende minut, fortæller Mosias Kena Tefera, der er udsendt til det krigsramte område for Dansk Røde Kors.

Han ankom til Aleppo tirsdag aften og gik onsdag rundt i byens gader.

- Folk er vant til skyderierne og lyden af bombenedslag. I centrum går de bare rundt som normalt og går ikke i panik, siger han i telefonen til Ritzau.

- Men i udkanten af byen er situationen helt anderledes. Her er husene udbombede, og folk bor i lejligheder uden vægge og vinduer. De har bare nogle plastik at dække sig med. Situationen er helt uholdbar, fortæller han.

Især i den østlige del af Aleppo, hvor oppositionen har deres højborg, er der skyderier og bombardementer, fortæller han.

- Et stort antal mennesker har mistet deres hjem, og fra øst og vest søger de mod centrum, hvor der er relativt sikkert. Nogle er flygtet til udlandet. Andre må flytte rundt igen og igen efterhånden som der er nye angreb, fortæller han.

Mosias Kena Tefera har besøgt et ejendomskompleks, hvor 1000 familier, der er blevet forflyttet fra især den østlige del af Aleppo, bor til deling i 53 lejligheder.

Han er i Aleppo for Dansk Røde Kors for at være med til at sikre en aftale med de stridende parter i området, så Røde Kors kan få adgang til at dele mad, madrasser, tæpper og andet nødhjælp ud til 15.000 mennesker i den nordlige del af byen.

Han fortæller, at det er for farligt for nødhjælpsorganisationen at bevæge sig ind i den nordlige del af Aleppo uden en forudgående aftale.

- Især i byerne Azaz og Afrin er der et kolossalt behov for nødhjælp. Vi håber, at vi får en aftale om adgang til områderne inden for de næste par dage, siger han.

Han har ikke tal på, hvor mange der har mistet deres hjem.

- Vi har ikke det nøjagtige tal, men det er ret betragteligt. Inden krigen boede der cirka seks millioner mennesker i hele Aleppo. Nu er der kun 3,5 millioner tilbage, siger han.

Han har ikke haft mulighed for at besøge nogle af de sundhedsklinikker, hospitaler og skoler, der tidligere på ugen blev ramt af bombardementer.

Mens den ene del af indbyggerne i Aleppo virker opgivende, oplever Mosias Kena Tefera, at andre forsøger at holde modet oppe.

- Folk er virkelig trætte af det hele. Nogle har mistet håbet, mens andre er modstandsdygtige og meget stolte.

/ritzau/