Alexandra: Jeg røg under graviditeten - det gør mig ikke til en dårlig mor

Det er skadeligt for barnet, hver gang man som vordende mor tænder en cigaret, men alligevel ryger hver tiende gravide kvinde i Danmark.

Tal for Sundhedsstyrelsen viser, at lysten efter røg er størst i Region Sjælland, hvor hver sjette kvinde ryger smøger under graviditeten.

I Sverige har den populære blogger Alexandra Najmadin vakt en del opsigt med et debatindlæg på Nyheter 24's hjemmeside, hvor hun kalder kombinationen af graviditet og rygning for et af 'de mest følsomme og provokerende emner.'

- Mødre, der ryger, vil altid blive stemplet som afstumpede, selviske og dårlige mødre, skriver Alexandra Najmadin.

Læs også: Lægerne fik sig et chok, da de kiggede på babyernes ansigter

Den populære blogger forklarer, at hun har skrevet indlægget som svar til et tidligere indlæg fra en landsmand, der blandt andet skrev, at man som gravid ryger elsker cigaretterne højere end barnet.

'Hun er en modbydelig mor, der bevidst udsætter barnet for fare. Hun nægter at forstå fakta om, hvor farligt det er', lyder det blandt andet i det oprindelige indlæg.

Alexandra Najmadin, der selv røg, da hun var gravid med sin søn, svarer på kritikken ved at stille følgende spørgsmål:

- Tror du i ramme alvor, at hun (gravide rygere, red.) aldrig har prøvet at holde op, skriver Alexandra Najmadin.

Hun fortsætter:

- Hver gang hun tænder en cigaret, så hader hun sig selv. Hun hader sig selv. Hun føler, at hun allerede er mislykket. Fordi hun ikke altid tager de perfekte beslutninger.

Gravide rygere kan blive lige så gode mødre som dem, der ikke nyder røgen fra cigaretter, lyder en af pointerne fra Alexandra Najmadin.

- Hun kan blive den bedste mor. Hendes rygning kan være det eneste, der ikke gør hende perfekt. Hvem fanden er perfekt? Ingen er perfekte, skriver bloggeren.

Den svenske mor forklarer, at hun lider af ADHD og med jævne mellemrum bliver ramt af panikanfald.

- Jeg ryger, fordi det hjælper mig med at komme igennem hverdagen, forklarer Alexandra Najmadin.

- Jeg er klar over, at jeg træffer et modbydeligt valg. Jeg hader mig selv af hele mit hjerte, at jeg begyndte at ryge. Jeg hader mig selv, fordi jeg ikke var i stand til at stoppe med at ryge under graviditeten, fortsætter Alexandra Najmadin.

- Jeg bliver aldrig den perfekte mor, da jeg røg under min graviditet, skriver hun og forklarer, at hun alligevel gør alt for at være en vidunderlig god mor for sønnen.

- Ingen person i verden er perfekt. Moderen, der ryger, er langt fra perfekt, men det er du heller ikke, skriver den svenske blogger.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

Dagens Gossip