ALK mister overraskende amerikansk partner

Skrevet af admin

26/07/2016

Mest læste i dag

ALK må overraskende overtage rettighederne til sine allergivacciner i USA, efter at partneren MSD har droppet at fortsætte med at sælge dem.

Det oplyser selskabets i en fondsbørsmeddelelse. USA og Nordamerika er et vigtigt marked for ALK, der forsøger at etablere et milliardmarked.

- Tidspunk­tet for denne beslutning er uventet. Men vi kan forstå, at MSD's beslutning er truffet på baggrund af en prioritering af ressourcer. Vi er fortsat overbeviste om, at Nord­amerika er en vigtig mulighed for ALK.

- Salgsudviklingen i de seneste to år har været dårligere end forventet. Det er vores opfattelse, at succes i Nordamerika sandsynligvis vil følge det samme mønster, som vi har set i Europa, hvor vi nu ser en vedvarende vækst oven på en langsom start, skriver fungerende administrerende direktør Steen Riisgaard i en fondsbørsmeddelelse.

ALK har udviklet vacciner mod allergier som græs og såkaldt ragweed. De er på markedet i blandt andet USA og Europa. I Europa står ALK selv for salget, men havde udliciteret det til MSD, Merck, i USA.

Det skete, da det amerikanske marked er ekstremt omkostningstungt at fungere i, og derfor havde ALK brug for en stor partner.

- Vi vil nu nøje overveje, hvilken ny strategi for Nordamerika, der vil give den bedste langsigtede værdiskabelse for ALK. Vi skal sikre, at vi har det rigtige miks af marketing-kompetencer og fokus, så vi kan overkomme de barrierer, der nu er i markederne, skriver Steen Riisgaard i meddelelsen.

Indtil videre er salget af vaccinerne i USA ikke gået særligt godt. ALK solgte for 49 millioner kroner i USA i første halvår, og en stor del af det tal var en engangsbetaling.

ALK omsatte i 2015 samlet for 2,6 milliarder kroner over gav et overskud på 344 millioner kroner.

/ritzau/